Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut snart om arena

ÖRNSKÖLDSVIK. Förstudien för en evenemangsarena på Framnäsudden i inre hamnen pågår helt enligt uppdragna riktlinjer.
ÖA:s före detta vd Olle Boman är projektledare i arbetsgruppen för detta speciella projekt inom ramen för Vision 2008.

Annons

Det är än så länge för tidigt att säga om vi kommer att lyckas förverkliga projektet, säger han när ÖA ber om en lägesrapport. Den förstudie som just nu pågår kommer att visa om det är realistiskt. Vi räknar med att vara färdiga med förstudien och därmed ett underlag för beslut i juni i år.
Olle Boman säger att det är två stora bitar som måste lösas.
Den ena är finansieringen och då inte bara för byggandet utan också för driften.
Till den frågan hör också ägarbilden till den tänkta arenan. Vilka vill gå in i ett eventuellt bolag och så vidare.
Den andra frågan är av rent teknisk karaktär. Är det möjligt och lämpligt att bygga på den tänkta tomten när det gäller vatten och avlopp, parkeringsplatser, miljöproblem med mera.

FLEXIBEL ARENA
Olle Boman säger att en i högsta grad flexibel arena är det övergripande målet. Modo Hockey kommer att vara viktigast när det gäller finansieringen med flest publikdragande evenemang under året.
Men därutöver är det meningen att arenan skall användas för det mesta från kattutställningar till Roxette och andra typer av arrangemang. Arenan bör också gå att använda för bönemöten som alternativ till tältmöten sommartid och för teater.
Det är ingen hemlighet att Löfbergs Lila-hallen i Karlstad är en förebild. Men målet med den arena vi planerar i Örnsköldsvik är att den skall vara ännu mera flexibel. Kulturen är på intet sätt bortglömd.
Tvärtom finns det en grupp under Christer Joalds ordförandeskap inom Vision 2008 som arbetar med idrott och kultur och en annan grupp som sysslar med upplevelser för boende och besökare med Lasse Söderlind, kultur- och fritidsförvaltningen, som ordförande.

HOCKEYSTADEN
Dessutom har jag egna kontakter inom kulturen, säger Olle Boman. Vi ska naturligtvis inte bygga något operahus. Det är jättebra för regionen att Umeå lyckats med detta. Själv tycker jag att det är toppen när städerna kompletterar varandra.
Modo Hockey har levererat 20 spelare till NHL sedan Anders Hedberg for. Av dessa är 13 just nu aktiva. Dessutom har vi ytterligare ett tiotal som vandrat in och ut mellan NHL och Modo Hockey utan att ha Modo som moderklubb.
Är det inte i det läget dags att lansera Umeå för opera och den sortens kultur och Örnsköldsvik för ishockey och kultur på en annan nivå? frågar Olle Boman.
Olle Boman säger att det finns tankegångar om att den nya arenan också ska möjliggöra teater. Det kan ske genom tunga draperier från taket eller vikväggar så att en del av läktaren avskärmas allt efter behov.
Olle Boman säger att Brynäs befinner sig i exakt samma läge som Örnsköldsvik. Även där pågår planer på att bygga en ny mycket flexibel arena med hockey som en viktig del av konceptet.
Mina kontakter inom hockeyn gör att jag har insyn även i det projektet. I grunden är jag givetvis optimist om att vi ska ro det här i land. Förstudien ska visa om det är möjligt.

PARKERING FINNS
Planarkitekt Kerstin Rungstad, Örnsköldsvik kommun, har tittat på det aktuella området och säger att det enligt gällande normer går att skapa tusen parkeringsplatser intill den tänkta arenan.
Om det är lämpligt ur trafiksynpunkt är en annan sak. Det får andra studier visa.


SVEN LINDBLOM

Annons
Annons
Annons