Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrägeribrott kan inte styrkas

ÖRNSKÖLDSVIK. I juni 1999 gjorde polisens eko-rotel husrannsakan vid ett företag i Örnsköldsvik efter misstanke om grovt bedrägeri i miljon-klassen. Två och ett halvt år senare läggs nu förundersökningen ned.

Annons

Däremot finns det en annan del av utredningen som fortsätter. Jag hoppas att den kan vara klar i februari, säger chefsåklagare Curt Theander.
Tisdagen den 1 juni 1999 slog polisens eko-rotel till mot företaget. Under husrannsakan beslagtogs ett mycket omfattande bokföringsmaterial.
Detta efter beslut av dåvarande eko-åklagaren Anita Enocsson i Sundsvall.

MISSTÄNKT BEDRÄGERI
Företagets ägare misstänktes för grovt bedrägeri då han skulle ha fått över en miljon kronor i bidrag för utbildning av personalen. Åklagaren misstänkte att det inte förekommit någon utbildning. Bedrägeriet skulle ha skett under åren 1997 och 1998.
För personalen blev polisens tillslag en stor överraskning. Själva husrannsakan videofilmades också.
Utredningen har varit mycket omfattande och tagit lång tid att utföra.

BROTT KAN INTE STYRKAS
Att förundersökningsledaren Anita Enocsson slutat har också bidragit till att den blivit så långvarig. Ärendet togs dock över av chefsåklagare Curt Theander som nu beslutat att utredningen som rör utbetalda utbildningsbidrag ska läggas ned.
Motiveringen är att utredningen inte visat att vilseledande skett och därför kunde varken brottsligt uppsåt eller brott styrkas. Detta är dock bara ett delbeslut vilket innebär att utredningen som föranletts av ett försäkringsbolags polisanmälan fortsätter.

BESLUT I FEBRUARI
Försäkringsbolaget anser att man fått betala ersättning för skador som redan betalats av annan part. Jag hoppas att utredningen kan bli klar i februari och att jag då kan ta beslut om att väcka åtal eller inte, säger Curt Theander.
Den egna företagaren bestrider dock ansvar för brott.

KJELL E HÄGGLUND

Annons
Annons
Annons