Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båtägare i sjönöd utanför Ulvön

/
  • I söndags fick Richard Harlin motorhaveri på väg hem från Ulvön. Hans båt drev okontrollerat i den höga sjön mellan Ulvön och Värnsingarna och hjälpen kom i sista stund.
  • Richard Harlin.

Söndagens båtfärd hem från Ulvön blev en otrevlig upplevelse för Richard Harlin. Ett motorhaveri mellan Ulvön och Värnsingarna gjorde att båten började driva hjälplöst mot Norra Ulvöns klippor.

Annons

– Vi rev loss en stor bit av det röda sidokapellet och viftade med, men ingen båt stannade, berättar Richard dagen efter incidenten.

Richard är ingen nybörjare på sjön. Han har haft båt sedan han var tio år och säger att han mer eller mindre är uppvuxen på sjön, den båt han har nu har han haft i fem år. I helgen var han tillsammans med två kompisar ute på Ulvön. De hade tänkt åka hem under lördagen men på grund av stormen så valde de att avvakta till söndagen.

– Vi åkte vid halv tio på morgonen och hade nog bara kört en sju-åtta minuter innan vi kände doften av bensinångor.

Mellan Norra Ulvön och Värnsingarna fick de motorhaveri, blev drivande i de stora vågorna efter stormen. Dessutom var det fara för brand eftersom det hade läckt bensin och motorn var varm, men de gjorde sitt bästa för att torka upp bensinen med trasor.

– Vi ringde sjöräddningen direkt men de hade ingen båt tillgänglig just då.

Under deras kamp mot vågorna så passerade flera båtar, men ingen kom till deras hjälp, trots att de stod och viftade med en stor rödfärgad kapellduk. De prövade att kasta ankar men det var alldeles för djupt så ankaret tog aldrig.

Båten drev närmare och närmare klipporna i den höga sjön.

– Vi visste att skulle vi slå emot klipporna var det kört. Ungefär tio meter från land fäste ankaret i botten men på grund av den höga sjön så tvingades båtens för rätt upp i luften vid varje våg och fästet släppte för att sedan haka i igen, berättar Richard Harlin.

När sjöräddningen inte kunde komma så ringde Richard en bekant, Staffan Hagström, som bor på Ulvön. Det var också han som slutligen kom till deras undsättning.

– De låg ju och drev där ett tag och det var märkligt att ingen uppmärksammade dem, säger Staffan som åkte från Norrbysbodarna på Ulvön.

– När jag kom på utsidan av ön så såg jag flera båtar som passerade och tänkte att nu har de redan fått hjälp, men så var det inte, säger Staffan.

När Staffan Hagström kom för att rädda dem så var de skrämmande nära de karga klipporna på Ulvön. Staffan hjälpte dem genom att bogsera tillbaka båten till Ulvöhamn där båten reparerades.

Annons
Annons
Annons