Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att förstå hästen

/
  • Hans Ölund jobbade med den busiga unghästen Stjärnälva i lite drygt en timme. Efter det stod hon avslappnat stilla bredvid honom i 45 minuter under intervjun.
  • Du ska flytta dig för mig! Här leker de
  • Oavsett hur mycket Stjärnälva hoppar och studsar så står Hans Ölund bara lugnt kvar för att vid rätt läge kräva saker.
  • Pia Höök äger och har fött upp kallblodsstoet Stjärnälva.

När Hans Ölund jobbar med en häst tappar han tid och rum.
Trots att han hållit på med horsemanship så många år så fascineras han fortfarande över vilka resultat man kan nå på ett enkelt sätt.

Annons

Klicka här för att se tv-klippet

Allt började när Hans Ölund var ridskolechef på Örnsköldsviksortens Ryttarklubb. Han var inte direkt hästintresserad då men hjälpte bland annat till med in- och utsläpp av hästarna. Hästar som kanske inte alla gånger hade alla fyra ben i marken, de hoppade, tjafsade och ibland till och med sprang över folk.

– Då tänkte jag, ska det verkligen behöva vara så här?

I samma veva som Hans reflektioner kom hade en bekant till honom, Emma Sundqvist, gått en kurs i horsemanship och när han fick höra om den ville han lära sig mer. På den vägen är det och i dag jobbar Hans uteslutande med horsemanship och han åker även runt och hjälper hästägare med sina hästar.

Oftast hör de av sig till honom när de fått ett problem, ett vanligt sådant är lastning.

– Jag vet att man skulle kunna förebygga så många problem om fler vore öppna för att lära sig att kommunicera med sin häst på ett bra sätt.

En hästägare som inte direkt haft några stora problem med sin häst utan mer vill lära sig från grunden är Pia Höök. Hon ringde efter Hans för att få hjälp med det tvååriga kallblodsstoet Stjärnälva.

– Hon är lite bufflig och ouppfostrad och försöker ibland gå över en, sen när man kör henne ensam så kan hon få för sig att hon vill vända och springa hem. Det är inga stora problem men jag vill gärna få bort dem, säger Pia som själv fött upp Stjärnälva.

Första kontakten med Stjärnälva tar Hans inne i boxen, det första som händer är att hon så snart han öppnar dörren försöker gå över honom för att komma ut.

– Kan man inte kommunicera med en varelse på 500 kilo så är det kört, säger Hans och berättar att han under dagens träning ska kolla vart stoets gräns går och sedan börja tänja på den för att höja den eftersom.

Hans menar att det är av största vikt att man kan kommunicera på samma språk som en häst.

– Du kan säga åt en kines att backa 15 gånger på svenska men de förstår ändå inte, man måste använda samma språk.

– Hästarna vill göra det vi ber dem om, men vi måste lära oss att läsa av hästen.

Det finns ett ordspråk som säger "Om man inte har så bråttom så går det fortare" och det är något Hans lever efter. Det första mötet för Hans med en ny häst och hästägare tar oftast några timmar.

De enda hjälpmedel Hans använder är en repgrimma och ett rep som är minst två meter långt.

– Steg ett i vår kommunikation är att hon ska flytta sig för mig, jag försöker säga åt hästen att jag kan hennes språk.

Genom kroppsspråk, tryck och grimskaftets rörelse får han hästen att respektera honom och att flytta sig.

– Det är eftergiften som lär hästen att förstå.

Just den eftergiften gör att hästen efter bara tio minuter förstår att hon ska gå undan handens lätta tryck på nosryggen. Allt går väldigt lugnt till och Hans är noga med att vara tydlig men att inte kräva för mycket.

Efter bara femton minuters kommunikation i boxen så står stoet kvar stilla i boxen när Hans lägger ned grimskaftet på golvet och går iväg för att hämta en sak, trots att boxdörren står öppen.

Efter det bjuder Hans med Stjärnälva till vidare träning ute på stallplanen. Då handlar det om att flytta bakdel eftersom bakdelen kontrollerar hela hästen.

– Jag provar med små tecken först men om hon inte svarar går jag upp i fas och sista fasen är att mitt kroppsspråk förstärks av att grimskaftet landar på hästens bak.

Det krävdes bara ett tillfälle för Hans att använda repet på Stjärnälvas bakdel innan hon började svara på de små signalerna som blick eller finger.

– Att flytta hästens bakdel bara med blicken är rätt praktiskt, har du koll på bakdelen så slipper du många problem.

Hans säger att han aldrig i hela sitt liv träffat en elak häst, bara missförstådda och väger de 500 kilo kan det bli farligt.

Ett sista råd vill han ge till de som anlitar honom:

– Glöm allt du kan om hästar och bara försök förstå vad jag gör, fokusera, våga bli nybörjare, efter det kan du ta beslut om det är något du vill fortsätta med.

Annons
Annons
Annons