Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrad kortegeväg upprör

/
  • Slutåkt på tvärgatorna.
  • Jens Burström och Robin Forssén går båda i avgångsklassen för Elprogrammet. De är besvikna på polisens beslut att studentkortegen inte får köra på tvärgatorna. Robin har därför startat en namninsamling på internet.

Den 15 juni tar Robin Forssén och Jens Burström studenten, något de sett fram emot länge. I fredags fick de veta att polisen ändrat kortegevägen och blev då besvikna.
– Allt kommer att bli tråkigare, vi får inte köra in på tvärgatorna, säger Robin.

Annons

Efter beskedet om ändrad kortegeväg startade Robin Forssén en namninsamling på internet, en lista som i skrivande stund lockat 186 personer att skriva under.

– Det blir så tråkigt, förut var det ingen bestämd rutt utan lastbilar kunde mötas och studenterna ropa åt varandra, nu blir det bara runt, runt på led, det blir tråkigt.

Beslutet från polisen säger att kortegen ska köras i vänstervarv uppför Viktoriaesplanaden, in på Läroverksgatan, vidare uppför på Nygatan, ut på E4:an och Centralesplanaden, nerför Lasarettsgatan, vänster in på Strandgatan tills man svänger upp vid Viktoriaesplanaden igen.

– Det blir mycket roligare för oss om man kör in på tvärgatorna, där blir det ofta så att lastbilen stannar till för att släppa förbi gående och man kan prata med folk på gatan och så, säger Robin.

– Folk som inte ens vet vem man är stannar upp för att bevittna vår glädje på studentflaken.

Robins klasskamrat vid Elprogrammet, Jens Burström, är av samma uppfattning att det är tråkigt, och de förstår inte varför polisen tagit detta beslut.

– Vi vet inte om det är nedskräpningen de tänker på, men den ändrade vägen gör ju ingen skillnad där, säger Jens.

– Allt kommer bli tråkigare men vi kör såklart ändå, säger Robin och Jens.

Bakom beslutet om begränsad kortegeväg står poliskommissarie Dick Danielsson.

– Vi har beslutat det i samråd med kommunens trafikingenjörer.

Varför har ni begränsat kortegevägen?

– Helt enkelt ur trafiksäkerhetssynpunkt, men det har också inkommit klagomål både från allmänheten och från näringsidkare, säger Dick Danielsson.

På Storgatan är det många som går och när lastbilarna passerat Storgatan via tvärgatorna så har det varit problem enligt Dick Danielsson.

– Det har varit de som kastat flaskor och grejor, vi vill minimera riskerna.

Ungdomarna undrar över förändringen eftersom det har fungerat tidigare år?

– Det har inte fungerat tidigare år, det är därför vi gör det här. Det måste bli en nyanserad debatt.

Dick säger att det egentligen inte finns något som säger att man får åka på lastbilsflak men att det sker av gammal hävd, för det har alltid varit så.

– Det finns en hel del risker med det.

Förstår du studenternas besvikelse?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. De får ju ändå åka igenom stadskärnan via Läroverksgatan och Nygatan.

Dick säger att han tycker att det är bra att studenterna får en minnesvärd dag och att han vill att man ska kunna fortsätta med kortegen av studentflak, men han menar också att det handlar om andra människors säkerhet.

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Annons
Annons
Annons