Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Allvarliga risker med kejsarsnitt”

Örnsköldsvik. Antalet kejsarsnitt har ökat de senaste åren, både i komunen och i landet.
I Göteborg tänker man stoppa möjligheten att välja födslosätt.
I Örnsköldsviks kommun är inte ekonomin ett hinder för att utföra kejsarsnitt, om man inte vill föda vaginalt. Men läkarna vill ändå avråda från skalpellen om man inte har starka medicinska skäl.

Annons

Debatten om kejsarsnittens vara eller icke vara på Göteborgs sjukhus har varit en het fråga i media den senaste veckan. Ska kvinnorna i Göteborg få göra kejsarsnitt om det inte finns medicinska skäl? Argumenten mot har varit ekonomiska orsaker.
Argumenten för har varit kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp.
Här i Örnsköldsvik finns fortfarande valmöjligheten. Åtminstone om föräldrarna i fråga kan argumentera för sin sak.
Vi avråder visserligen från kejsarsnitt om det inte finns starka medicinska skäl, men det har inte med ekonomin att göra, säger specialistläkare Jöns-Åke Göransson, på kvinnokliniken i Örnsköldsvik.
Dessutom är det inte så dyrt som media har låtit påskina. Jag tycker att siffrorna på 30-40 000 per kejsarsnitt verkar i överkant. Det där är till stor del en fråga om organisation.
Men man får inte glömma att det finns allvarliga risker med ett kejsarsnitt, säger Göransson. Det är ändå en operation, och sådana bör man utföra bara om det finns anledning.
Förra året utfördes strax över 90 kejsarsnitt i Örnsköldsvik, uppskattar Jöns-Åke Göransson, varav ungefär hälften var planerade.
Man kan se en ökning av det sammanlagda antalet ingrepp de senaste åren, men det går lite mode även i födelsesätt, säger Göransson.
Pernilla Köpsén är samordnande barnmorska för Örnsköldsviks vårdcentraler. Hon kommer dagligen i kontakt med blivande mödrar som har frågor och funderingar om förlossningen.

FÖRÄLDRAGRUPPER
Det är många som är rädda och oroliga inför förlossningen, men det är inte så många som till slut gör kejsarsnitt om det inte finns en medicinsk anldedning till det, säger Pernilla Köpsén.
Många ser i tidningar och på tv att kändisar gör kejsarsnitt, som Agneta Sjödin, eller Carola. Då börjar de undra om kejsarsnitt är säkrare eller bättre.
Då kommer de till oss med alla frågor och farhågor.

AVDRAMATISERA
Oftast grundar sig rädslan i alla obesvarade frågor, något som ofta släpper avsevärt om man får träffa barnmorskor som kan berätta om sina erfarenheter av olika sorters förlossningar.
När man är gravid och ska föda för första gången, då får man vara med i våra föräldragrupper, säger Pernilla Köpsén. Där går vi igenom det man kan behöva veta eller vill ha svar på inför att bli förälder.
Om det är någon som verkligen är rädd, så finns det en grupp som heter Aurora. Där kan man få träffa barnmorskor på andra ställen än på sjukhuset.
Aurora-gruppen består av fyra barnmorskor som träffar blivande mödrar som lider av förlossningsrädsla. Då kan träffarna lika gärna äga rum på andra, mer neutrala platser än uppe på sjukhuset. Där får man samtala om det som skrämmer, om vad man känner, och vad det kan bero på. Åsa Sjöberg

REDAKTIONEN

Annons
Annons
Annons