Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alab gör miljonsatsning

/
  • Henrik Holmberg, vd för Alab Aluminiumsystem AB i Trehörningsjö, berättar att man investerar i maskiner för 6,3 miljoner kronor.

Alab Aluminiumsystem AB i Trehörningsjö genomför just nu företagets största satsning någonsin.
– Sammanlagt rör det sig om maskininvesteringar för 6,3 miljoner kronor, säger Henrik Holmberg, företagets vd.

Annons

Alab i Trehörningsjö startades redan under andra halvan av 60-talet och hade på den tiden lokala ägare. Sedan dess har företaget ingått i olika koncerner, men ägs sedan 1989 av Midway Holding AB, som är stationerat i Malmö och som i fjol hade en nettoomsättning på drygt 2,2 miljarder kronor.

– Vi har en långsiktig och trygg ägare. Vi delar den här ägarkonstruktionen med många andra företag i kommunen och för vår del har det inte varit något hinder, säger Henrik Holmberg, som själv varit vd för Alab i 17 år.
Det lilla, men på något sätt ändå stora företaget i Trehörningsjö, har i dag knappt 50 anställda och enligt företagets hemsida är man ett ledande företag för måttbeställda, glasbärande profilkonstruktioner i både aluminium och stål för byggbranschen. Dessutom handlar det om ett inglasningssystem för balkonger och altaner.
– Vår marknad finns i Sverige, säger Henrik Holmberg och avslöjar i samma andetag att företagets största uppdrag någonsin, bygget av en psykiatrisk klinik i Lund, värt 28 miljoner kronor, har sysselsatt många inom företaget det här året.
– Det är vår största affär med råge, säger säljaren Mats-Olof Berglund och tillägger att innan dess var bygget av Bolagsverket i Sundsvall företagets största affär.
Lite större för de anställda i Trehörningsjö är ändå det faktum att ägarna tror på Alab och därför har investerat 4,5 miljoner kronor i en bearbetningscentral för aluminium och 1,8 miljoner i en bearbetningscentral för stål.
Under de två senaste veckorna har maskinerna installerats och operatörer har trimmats för verksamheten. I fredags provkördes bland annat bearbetningscentralen för aluminium, som sammantaget är en stor investering för företaget.
– Maskinerna kommer från ett företag i norra Italien. De har fraktats till Trehörningsjö med lastbilar och släp, säger Henrik Holmberg.
Med två nya bearbetningscentraler innebär det att företaget i Örnsköldsviks norra kommundel kommer att kunna växla upp – och bli effektivare.
– Enkelt uttryckt kan man säga att grundsyftet med maskinerna är effektivisering och att vi ska bli konkurrenskraftigare – vi tar bort en del kringhantering. Rent allmänt är det en tuff bransch vi verkar i – och känslan är att konjunktursvängningarna numer inte är lika förutsägbara, som förr.
Effektiviseringen innebär dock inte att några jobb är i fara – utan Henrik Holmberg tror tvärt om att om allt faller rätt ut kan det så småningom medföra nyanställningar.
– Om konjunkturen är snäll och marknaden medgör, så hoppas vi att det blir så, säger han.
Henrik Holmberg säger att företaget visade fina resultat mellan 2007 och 2009 – men att de verkar inom en tuff och prispressad bransch.
– Vi gick ett par miljoner plus i fjol, men som det ser ut nu är det möjligt att det blir ett bättre bokslut i år, säger han.
Henrik Holmberg ser inga nackdelar med att företaget har sitt säte i Trehörningsjö, men är medveten om att fraktkostnaderna kan vara högre än för en del konkurrenter.
Om framtiden, som inberäknar både stora och små kunder, ser Henrik Holmberg ljust på.
– Vi har fått investeringsstöd av länsstyrelsen, men vi står inte och faller med det. Vi hade kunnat göra den här satsningen ändå, säger han.
– Nu har vi de absolut senaste maskinerna som finns på marknaden. Nu växlar vi upp, säger han.

Annons
Annons
Annons