Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren yrkar på ett års fängelse för 55-åringen

/
  • Terapeuten från Örnsköldsvik dömdes till tio månaders fängelse. Nu överklagar mannen domen.

I tre dagar har tingsförhandlingarna i Härnösand pågått. Nu yrkar åklagare på minst ett års fängelse för den sexbrottsmisstänkte Ö-viksbon.

Annons

Minst ett års fängelse, det är vad åklagare Stina Sjöqvist yrkar på för den man som misstänks för sexuellt utnyttjande av tre kvinnor i beroendeställning.
Mannen som är i 55-årsåldern förnekar brottet där han misstänks ha inlett en tredelad brottsligheten redan sommaren 2009.

I måndags kom rättegången igång. Samtliga inblandade – åklagare, försvarare, målsägande och tilltalad – tycker förstås att det är bedrövligt att det tagit så lång tid.
– Så här kan det gå om det vill sig illa, sa överåklagare Stina Sjöqvist i går när förhandlingen i tingsrätten var klar.

Tingsförhandlingen var utsatt till två dagar, men ganska snabbt stod det klart att det inte skulle räcka. I stället för att avsluta i tisdags drogs ett streck vid 16.30-tiden under onsdagen. Rättegången hade då kommit upp i nära 20 effektiva timmar.
Mannen från Örnsköldsvik är misstänkt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning – i tre fall:
* Under perioden 2009-september/oktober 2010 ska han vid ett tiotal tillfällen ha förmått en kvinna att företa och tåla sexuella handlingar genom att allvarligt missbruka att kvinnan befunnit sig i beroendeställning till mannen. Handlingarna ska ha bestått i kyssar, smek utanpå kläderna – och att han tagit hennes hand och lagt den på sitt kön.
* Under perioden augusti-oktober 2009 ska mannen i 55-årsåldern ha förmått en kvinna att företa och tåla sexuella handlingar genom att alvarligt missbruka att hon befunnit sig i beroendeställning till honom. Här handlar det om kyssar, kramar, att han tagit på hennes bröst, förmått henne att ta på hans kön – samt att han haft samlag med henne.
* Under våren och sommaren 2010 ska terapeuten, som då var anställd av Örnsköldsviks kommun, vid ett flertal tillfällen ha förmått en tredje kvinna att företa och tåla sexuella handlingar. I stämningsansökan sägs att mannen har smekt kvinnan, dels utanpå kläderna, dels på hennes nakna bröst och underliv. Han ska också ha förmått henne att smeka honom utanpå kläderna, och ta på hans nakna kropp och kön.

Dom i målet faller onsdag den 7 november 11.00.

Annons
Annons
Annons