Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

206 000 per elev

ÖRNSKÖLDSVIK. Varje elev på backhoppargymnasiet i Örnsköldsvik kostar omkring 206 000 kronor brutto per
läsår.
Det kan jämföras med gymnasisterna på ishockeygymnasiet som kostar cirka 106 000 kronor.
En helt vanlig plats på Örnsköldsviks gymnasieskolor kostar mellan 50 000 kr och 100 000 kr per elev och år beroende på program.

Annons

Siffrorna kommer från barn- och utbildningsförvaltningen men är inte helt jämförbara till alla delar. Backhoppargymnasiet är emellertid en dyr utbildning.
ÖA har tidigare informerat om att kultur- och fritidsnämnden ger 175 000 per år i bidrag till IF Friska Viljor för driften av Paradiskullen. Till detta kommer att FV avstod 250 000 kronor per år i skötselbidrag i tio är när kommunen kostade på plastbeläggning av backarna.
625 000 kr i driftsstöd
Det verkliga stödet från kultur- och fritidsnämnden är således 425 000 kronor per år. Det som föranleder denna artikel är att barn- och utbildningsnämnden dessutom betalar 200 000 kronor per år till IF Friska Viljor för att att hyra backarna för de sex elever som för närvarande går i backhoppargymnasiet.
Det innebär att det totala driftsstödet till backarna för närvarande uppgår till 625 000 kronor per år.
Få tror att kostnaden kommer att sjunka den dag de nya backarna, som Botniabanan AB måste bygga, kommer att stå klara.

SVÅRA JÄMFÖRELSER
Ekonomichef Katarina Rask, barn- och utbildningsnämnden, säger att kostnaden för ishockeyungdomarna är underskattad i sammanställningen ovan. Kultur- och fritidsnämnden tar nämligen hela kostnaden för driften av Kempehallen. Om Kempehallen vore privatägd skulle en kostnad uppstå som skulle belasta ishockeygymnasiet.
Ishockeygymnasiet har för närvarande 35 elever varav 13 kommer från Örnsköldsvik och övriga från andra kommuner i landet. Kommunen debiterar drygt 50 000 per elev för dessa elever och tar därmed in 1 118 560 kronor i interkommunal ersättning.
Det är som regel en bra affär. Marginalkostnaden för en elev är ofta väldigt liten om det finns plats i klassrummet. Lärare och lokaler finns redan. Däremot skulle det ge motsvarande utgifter för kommunen att skicka 13 elever till Västerås som har det andra hockeygymnasiet i landet.

BLOTT SEX ELEVER
Backhoppargymnasiet har endast sex elever med två elever i varje årskurs. Av dessa kommer fyra från Örnsköldsvik och två från andra kommuner.
Det som drar upp kostnaden per elev på backhopparlinjen är bland annat att det måste finnas en speciell lärare/instruktör för den aktuella idrottsgrenen för att det skall vara ett idrottsgymnasium. Marginalkostnaden för ytterligare elever är med andra ord tämligen liten.
För de båda eleverna från andra kommuner får kommunen för närvarande 110 480 kronor i interkommunal ersättning.
Det är kommunens kostnad för det ordinarie program inom gymnasieskolan som de båda eleverna valt. Kostnaden för det som hör till backhopparutbildningen täcks av Riksidrottsförbundet, Svenska skidförbundet och Örnsköldsviks kommun.

SVEN LINDBLOM

Annons
Annons
Annons