Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12-åringarna är Husums nya talanger - på enhuling

/
  • Tolvåringarna Hugo Eriksson och Joel Sjöström satte sig på enhjulingar för första gången i juni förra året.
  • Joel Sjöström och Hugo Eriksson cyklar enhjuling, tillsammans med ett tjugotal andra ungdomar i Husum. Här är Joel Sjöström, till vänster, i full färd att göra en unispin.
  • I helgen tävlade Hugo Eriksson och Joel Sjöström på SM i enhjuling i Sollentuna. Hugo, som här gör en så kallad unispin, kom hem med fyra SM-medaljer och Joel med tre.
  • Kompisarna Joel Sjöström och Hugo Eriksson tränar att cykla enhjuling så fort chansen ges.
  • Det gäller att hålla tungan rätt i munnen. När killarna cyklar blir det ungefär två timmar om dagen.
  • Tolvåringarna Hugo Eriksson och Joel Sjöström satte sig på enhjulingar för första gången i juni förra året.

Det såg ut att vara en övergående fluga. Istället växte intresset och i dag cyklar drygt 20 ungdomar enhjuling i Husum.

Förra helgen vann Hugo Eriksson och Joel Sjöström totalt sju medaljer vid SM.

Annons

Onefoot, wheelwalk och trial. Efter att enhjulingarna fullkomligen invaderat Husum, är det många nya uttryck som tagit plats i de ungas ordförråd.

Tolvåringarna Hugo Eriksson och Joel Sjöström satte sig på enhjulingar för första gången i juni förra året.

– Jag lärde mig cykla under en bröllopsfest. Jag hade sett några som cyklade på skolan och det verkade roligt. Det tar kanske en dag att lära sig cykla enhjuling, sedan lär man sig nya saker hela tiden, säger Joel.

Nu cyklar killarna så fort chansen ges. De hoppar, snurrar och kör slalom. Använder trappor, ramper, lastpallar och trottoarkanter som hjälpmedel. De lär sig tricks via internet och tillsammans med kompisarna lägger de ut videor på Youtube-kanalen Thewheelers98.

– När vi cyklar blir det ungefär två timmar om dagen, säger Hugo, som tycker att höjdhopp, att hoppa med enhjulingen över en ribba, är roligast.

– Jag hoppade 46 centimeter över ribba på SM. Både jag och Joel har hoppat 53 centimeter för att komma upp på saker, säger han.

Hugo och Joel använder så kallade trialcyklar, med 20 tums däck, som de köpt via internet. Efter att den ledande webbshopen fått många cykelbeställningar från Husum, uppmärksammades enhjulingsintresset även på sportens riksnivå.

I dagsläget är de 20-25 cyklister – och Husum har fått benämningen "Sveriges enhjulingstätaste ort". Gruppen träffas två gånger i veckan för att träna och eftersom intresset blivit så stort har MHF-Ungdom Trial Husum bildat en enhjulingssektion. I slutet av maj kom två av landets ledande enhjulingscyklister, Martin och Josef Sjönneby, hit för att hålla ett läger.

Förra helgen deltog Joel och Hugo i svenska enhjulingsmästerskapen i Sollentuna. De tävlade mot omkring 18 andra enhjulingscyklister i samma ålder.

– Jag tyckte det var en kul grej, men jag trodde inte att det skulle gå så bra som det gjorde, säger Joel.

Resultatet från helgen blev att Hugo vann och Joel kom tvåa i både höjdhopps- och längdhoppstävlingen. I trialtävlingen var det ombytta roller: Joel på första plats och Hugo på andra. Hugo placerade sig även som tvåa i onefoot-tävlingen.

Annika Sjöström är mamma till Joel:

– Nästa år åker vi nog ner till SM med en buss. Många av de som åker här i Husum är jämnbra, så det är nog flera som har goda möjligheter, säger hon.

Nu har medaljerna tagit plats i prisskåpen hemma och killarna har förutom att tävla också tagit del av kunskaper hos andra enhjulingscyklister. För Hugo och Joel väntar nu nya tricks och utmaningar – och det blir säkerligen ett sommarlov med mycket enhjulingsträning.

Annons
Annons
Annons