Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte jordbrukare har slutat

/

Jordbruket är satt under en snabb omvandling.

Allt fler mindre jordbruksföretag läggs ner och i Norrland koncentreras mjölkproduktionen mer och mer mot kusten.

Under en period på åtta år har var femte jordbrukare i Västernorrland lagt ner.

Annons

Jordbruksverket har i en analys över det norrländska jordbrukets framtid kommit fram till att det nationella stödet för mjölkföretagare är mycket viktigt i Norrland.

Förutsättningarna att driva jordbruk i norr 'är sämre än i södra Sverige, beroende på bland annat klimat och långa avstånd. Det är därför landet är indelat i olika stödområden där man via statliga ersättningar ska försöka jämna ut skillnaderna.

Enligt analysen skulle 26 procent av mjölkbönderna i norr få så dålig ekonomi utan stödet att de på sikt tvingas lägga ner. Utan stödet skulle framförallt små företag slås ut och antalet mjölkkor skulle minska med 20 procent.

Generellt visar rapporten att det framförallt är företagare med färre än 75 djur som slutar. De med fler djur ökar istället sin produktion. I Norrland ökar företagare med fler än 150 kor produktionen dessutom mer än i riket i övrigt.

En tydlig trend är också att det är de små jordbruken i inlandet som framförallt försvinner, medan det är vanligare att jordbruksföretag närmare kusten istället satsar på att öka sin djurbesättning.

Orsaken till detta är ett bättre klimat, närmare till konsumenterna och kortare avstånd. Allt enligt Jordbruksverkets rapport "Landsbygdens utveckling i norra Sverige".

Där påpekas också att om djuren blir färre som blir det mindre arealer jordbruksmark som betas och brukas. Det är negativ för många djur. växter, fåglar och insekter som behöver ett öppet jordbrukslandskap.

Annons
Annons
Annons