Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga vältalare från Kramfors föll i finalen

/

Kramfors föll på mållinjen i finalen av Retorikmatchen.
Det var ovisst in i det sista, innan matchen avgjordes i sista momentet.
Det är verkligen hedrande av klass 6 C från Kramforsskolan att nå finalen i Utbildningsradions retoriktävling för skolor från hela Sverige.

Annons

Retorikmatchen är en tävling i talekonst, det gäller att så övertygande som möjligt tala, debattera och argumentera. Programledare var Rikard Diego, och domare retorikexperten och instiftaren av Stora Retorikpriset Barbro Fällman.

Kramfors slog ut Sundbyberg i kvartsfinalen, i semi besegrades Falun, och i finalen stod sjätteklassarna från skolan JB Galären från Karlskrona för motståndet.

Det började jämt. I första momentet som gällde att hålla ett tal till nationen om hur man vill styra Sverige fick de tävlande från Kramfors sju poäng, lika många som Karlskrona, och det stod lika.

Andra momentet var en debatt om åldersgränsen för filmen "Hunger games". Först skulle man hålla en inledning, sedan fick respektive lag möjlighet till replik, för att avrunda med ett slutanförande. Här gjorde Kramforseleverna mycket bra ifrån sig, och argumenterade så övertygande för höjd åldersgräns att de vann momentet med siffrorna 11-10.

Kramforsledning med en poäng, 18-17, inför det sista inslaget, Retorikexamen, som bestod av tio kunskapsfrågor att besvara under stor tidspress. Det visade sig inte vara Kramforsungdomarna starka sida, och de förlorade med 4-7, och därmed hela matchen med 22-24.

Tydligen hade de tävlande från Kramfors övat mer på retorikens konst än dess realia.

Att komma som tvåa bland alla Sverige skolor måste ändå ses som en stor framgång. Framtidens svenska talarbegåvningar kanske kommer från Kramfors.

Annons
Annons
Annons