Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stuvarstrejken för 40 år sedan

/
  • Fredrik Norberg och Håkan Tjärnberg och talar om stuveriarbetarstrejken för 40 år sedan.
  • Efter strejken försökte en överförman få information av Fredrik Norberg om hans bror Gunnar, fackföreningsledaren. Han fick till svar att dra någonstans.

Solen strålade frikostigt över Ådalen sommaren för 40 år sedan. Men allra hetast vibrerade nog ändå luften vid de många möten och diskussioner som följde med den stora stuveriarbetarstrejken. Den 27 maj lade stuveriarbetare ned arbetet vid lastning av två fartyg i Utansjö och Lugnvik. Den mycket känsloladdade konflikten pågick ända till den 11 augusti.

Annons

Åren när 1960-talet övergick i 70-tal var en tid då missnöje över löner och arbetsvillkor bubblade upp på många håll. I Malmfälten utbröt 1969 en vild strejk i LKABs gruvor. Året därpå kokade det i Ådalen.

Fredrik Norberg, i dag 89 år och bosatt i Härnösand, började som stuveriarbetare precis efter andra världskrigets slut. När stuveriarbetarstrejken bröt ut 1970 var han förman vid Ångermanelfens stuferi AB. Som medlem i arbetsledarförbundet var han inte involverad i strejken.

– Stuveribolaget hyrde en förrådslokal i Kramfors. Vi målade om och underhöll verktyg medan strejken pågick.

Men han visste vad det innebar att jobba som stuvare och hans bror var den legendariske Gunnar Norberg, ordförande i Transportarbetare förbundets avdelning 40 i Lunde. En stridbar man som inte väjde för att sätta hårt mot hårt.

Bakgrunden till stuveriarbetarstrejken var bland annat ett missnöje med lönerna. Ackorden kunde variera stort mellan olika hamnar beroende på hur svårt det var att lasta fartygen. Även de otrygga arbetsförhållanden, där jobb och arbetslöshet skiftade på ett oregelbundet sätt,var ett problem.

Utlösande faktorn blev när stuvarna klagade över att det inte gick att få ihop ackordet på m/s Convallaria, då fartyget var för trångt lastat vid ankomsten till Utansjö. Förmannens uppmaning att ta "dubbla hiv", att jobba fortare, tände gnistan. Även i Lugnvik avbröts lastningen av m/s Scilla. Totalt 78 stuvare gick ut i vild strejk. Med extrafolk berördes totalt närmare 200 personer.

Håkan Tjärnberg var bara sju år vid strejken. Men den har haft stort inflytande på honom som stuveriarbetare och som fackligt arkiv inom Hamnarbetareförbundet som senare bildades när stuveriarbetarna utesluten ur Transport.

– Jag växte upp i Lugnviksstrand bland sågverksarbetare och stuvare. Strejken var ju den längsta inom arbetarrörelsen. Till och med Palme fick åka upp till Ådalen, trots att han först sagt att parterna fick lösa detta själva.

Mötet på Kramfors folkets park mellan strejkande och Transports ordförande Hans Eriksson blev legendariskt.

– Det blev så hett att han fick fly därifrån, säger Håkan Tjärnberg.

I arbetsdomstolen dömdes de 78 strejkande stuvarna till att betala 200 kronor var i böter till bolaget. Håkan Tjärnberg tycker trots allt ändå att arbetarna fick ut en hel del av strejken.

– Man fick en garanterad arbetstid på 1 550 timmar om året och lika timpenning.

Annons
Annons
Annons