Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolprotester mot avverkning av skog

Annons
Skolprotester mot avverkning av skog

Skogsområdet mellan Gumåsviken och Björknäs är ett av de flitigast använda rekreationsområdena i Kramfors närhet. Men allt större partier av skogen håller nu på att avverkas.

- Det är mycket tråkigt för det här är ett område som skolorna använder flitigt, säger gymnastikläraren Anders Nordlander på Gudmundråskolan.

Skolan nyttjar skogspartiet bland annat vid exkursioner i naturen, till orientering och motion. Även Skarpåkersskolan och orienteringssektionen inom Kramforsalliansen utnyttjar skogspartiet. Det finns till och med en speciell orienteringskarta för berget framtagen.

- Men nu går det snart inte längre att känna igen sig, säger Anders Nordlander.

Blir skogen oanvändbar för exkursions- och friluftsmål måste skolorna istället ta sig ända bort till Latberget, något man inte hinner med på lektionstid.

Boende i Björknäs som Tidningen varit i kontakt med är heller inte glada över utvecklingen. Nyligen gjordes en avverkning på ett privat skogsparti nära sjukhemmet och även kommunen har gjort en del avverkningar i skogen. Dessutom planeras en ännu större avverkning av SCA, som köpt 3,5 hektar skog som rotpost nära Gumåsvikens östra del.

Blir den avverkningen också genomförd försvinner en stor del av glädjen med skogen som rekreationsområde, anser bland andra Anders Nordlander.

- Det är heller inte bara skolorna som vistas här. Det finns fullt med stigar i skogen som används av motionärer, skoteråkare, folk som rastar sina hundar eller av de som är ute och rider.

Anders Nordlander hör själv till den ganska stora grupp som regelbundet springer på stigarna.

Han hoppas nu att SCA är beredd att avstå från avverkningen eller i varje fall tar mycket stor hänsyn. Den pr-vinsten tror han skulle ge mer för bolaget än de pengar bolaget får in vid avverkningen.

- Jag tycker att man borde utveckla området för friluftsändamål istället för att avveckla det genom ett kalhygge, säger Anders Nordlander.

anders lidén

0612-77 17 60

anders.liden@tidningen.to

- Jag kan förstå de som reagerar

Claes-Göran Ersson hos SCA säger att han kan förstå de som inte vill ha ett kalhygge inpå knutarna.

Samtidigt påpekar han att vare sig skogsvårdsstyrelsen eller länsstyrelsen haft några invändningar mot planerna. Dessutom är området inte längre med i kommunens stadsplan, påpekar han.

- Vi köpte rotposten för ungefär 1,5 år sedan. Det handlar om en gammal granskog det börjat gå röta i och som rent skogligt bör föryngras.

Rötskadorna hänger samman med tidigare avverkningar där man gallrat under barmarkssäsong och då skadat rötterna, påpekar Claes-Göran Ersson.

Något annat skötsel alternativ än slutavverkning finns därför inte med den typen av skog, säger Claes Göran Ersson. Det vore i så fall att lämna skogen helt och hållet, något som skulle innebära att SCA förlorar 250 000-300 000 kronor på skogsvärdet.

Bolaget säger samtidigt att de redan i sitt köpeavtal lovat att undvika att avverka området mot vattnet nedanför den stig som går längs med Gumåsviken.

Planerna är egentligen att avverkningen ska genomföras nu i vinter när marken är frusen.

- Men som vädret varit är det inte säkert att det går utan avverkningen kan komma att skjutas på framtiden.

Claes-Göran Ersson säger också att även om han förstår att det finns de som tycker att hygget blir fult kan man som skogsägare inte alltid rätta sig efter vad boende närmast tycker.
Annons
Annons
Annons