Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många björnar får skjutas under höstens jakt

/

Nu det klart hur årets björnjakt i Västernorrland ska se ut.

22 björnar, fyra fler än förra året, får skjutas under licensjakten i höst.

Annons

Förra året var tilldelning av björnar 18 djur, då med motiveringen att fyra björnar dött i samband med tågkollisioner. Några sådana olyckor har inte rapporterats i år.

För två år sedan var tilldelning 25 björnar, varav bara 17 blev skjutna. Att kvoten sänkts något sedan dess hänger samman med att länsstyrelsen bedömer att björnstammen i länet inte längre ökar.

Fjolårets björnjakt avslutades redan efter tre veckor, då 17 björnar fälts och en eventuellt kan ha skadeskjutits.

Från länsstyrelsens sida är målsättningen att ha en björnstam på ungefär 200 djur, vilket motsvarar ungefär åtta föryngringar med honor som föder ungar varje år.

Naturvårdare på länsstyrelsen hoppas på att snart kunna få göra en ny inventering av björnstammens storlek med hjälp av DNA i björnspillning. Det ger en betydligt säkrare uppskattning än de så kallade "björnobsarna", alltså synobservationer av björn under älgjaktens första vecka.

Sett till hela landet finns det i dag ungefär 3 000 björnar och målsättningen i riksdagsbeslutet är att ha ett minimum på 1 000 björnar.

Många forskare anser dock att 1 800 björnar är det minsta av vad som behövs för en livskraftig björnstam

Björnjakten är alltid omgärdad av en rad regler, dels ur säkerhetsaspekt, dels etiskt och ur naturvårdsskäl. På länsstyrelsens hemsida finns en lathund där de viktigaste besluten radas upp.

Bland annat står det att jakten pågår från 21 augusti till 15 oktober, eller till dess kvoten är fylld. Jakten får inledas en timme före solens uppgång till två timmar före solens nedgång.

Jägarna är skyldiga att rapportera skjutna björnar direkt till polisen och att ha koll på hur många djur som skjutits.

Annons
Annons
Annons