Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riv sjöbodarna - eller betala

Nu tar miljö- och byggnämnden i med hårdhandskarna mot svartbyggande ägare till sjöbodar i Nordingrå. Mellan 5 000 och 30 000 kronor i månaden kan fastighetsägarna komma att få betala i böter om de inte river sina otillåtna byggnationer.

Annons

Det handlar om ett antal sjöbodar i Ådal, Nordingrå, som miljö- och byggnämnden haft ögonen på sedan år 2000. Vid en inspektion noterades att sjöbodarna har byggts ut så att de mer blivit fritidsbostäder, något som står i strid med gällande bygglov.

I anslutning till sjöbodarna har det satts upp plank, bryggor, altaner och förrådsbyggnader. Miljö- och byggnämnden menar att byggnationerna inkräktar på allemansrätten och utökar den privata sfären för ägarna till sjöbodarna på ett sätt som inte överensstämmer med de planbestämmelser som gäller.

Miljö- och byggkontorets chef Rolf Wickström anser att man från kommunens sida ansträngt sig för att hitta en lösning som också skulle gynna fastighetsägarna.

– Vi skulle vilja hjälpa dem att lösa problemet de försatt sig i. Men det förutsätter att man först river det som byggts utan lov. Då skulle det kunna starta en planprocess för att tillåta vissa tillbyggnader. Men de vill inte riva utan har fortsatt att bygga.

Beroende på hur omfattande utbyggnader som har gjorts kan nu alltså fastighetsägarna få viten på upp till 30 000 kronor. Böter som då måste betalas varje månad till dess att de otillåtna byggnationerna har tagits bort.

Annons
Annons
Annons