Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resecentrum blir tillgängligt nattetid

/
  • Anders Näslund och Parisa Pazoki i vindfånget till resecentrum där lösa stolar ska placeras ut för resenärer som väntar på tåg och buss.

Resenärer med nattågen från Kramfors kan nu söka skydd mot väder och vind på resecentrum.
En mindre del av väntsalen har öppnats för att passa mot nattågens avgångar.
Dessutom planeras en ombyggnad för att öppna hela väntsalen med toaletter.

Annons

Sedan passagerartrafiken startade efter Ådalsbanan har det framförts kritik mot att väntsalen inte varit öppen för resande med nattåg.

– Från början var det inte tänkt att nattågen skulle stanna i Kramfors. Nu när detta ändrats måste vi anpassa oss, det är klart att väntsalen måste vara öppen när tågen går, säger Anders Näslund, fastighetschef vid Kramfors kommun.

I ett första steg har nu en mindre del av väntsalen, det så kallade vindfånget, öppnats från midnatt till klockan 01. Timmen passar för de som ska med södergående tåget klockan 00.18. Därefter är vindfånget åter öppet från klockan 04 och tills att hela resecentrum öppnar 06. Detta passar för norrgående tåget 04.16, inte minst för ankommande passagerare som ska vänta på anslutningsbussen mot Sollefteå klockan 06.

Parisa Pazoki, ägare till Xpress café och kiosk på rescentrum, öppnar också klockan sex.

– Vid ett par tillfällen har jag öppnat redan när jag kommit halv sex då det stått folk som huttrat och väntat. Så det här är en bra förändring.

Blir tåget mycket försenat finns en "öppnaknapp" till dörren så att ingen blir inlåst. Byggnadens larmsystem är också synkroniserat för detta. Senare i år ska hela väntsalen, inklusive toaletterna, göras tillgänglig i samband med nattågsavgångarna. Någon slags lösning med metalljalusi som förhindrar nattlig tillgång till kök och servering måste då till, vilket kan kosta runt 50 000-60 000 kronor att installera.

Uppsikt av väntsalen så den inte blir en nattlig värmestuga kan bli aktuellt, men det är inte bestämt vem som ska sköta det

Annons
Annons
Annons