På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Prisregn över Örnsköldsvik

+
Läs senare
/

Sex av de åtta vinnarna på företagargalan i Kramfors kom från Örnsköldsvik. Anders Eriksson från Långviksmon blev årets mjölkföretag. "Jag är stolt över att vara mjölkbonde".

Matmässan Smaka på Västernorrland förgylldes på kvällen med en Guldgala på hotell Kramm i Kramfors. Inte mindre än 160 personer från 75 företag fanns på plats. Priser delades ut till gröna företagare i åtta kategorier.

– Vi är här för att hylla och fira varandra, sa Susanne Öberg, regionchef för arrangörenLRF Västernorrland, och kvällens konferencier.

Galakvällen inleddes stilenligt med mingel, och alla var överens om nyttan och glädje av att träffas på det här sättet.

– Det är en viktig påminnelse om alla de duktiga småföretagare som finns här i länet, men som ofta inte är så kända, sa Birgitta Widerberg, lokalpolitiker (C) från Kramfors.

Festmiddagen som serverades var naturligtvis helt och hållet lagad på lokala råvaror – utom salt och peppar förstås. Menyn hade komponerats av Sveriges Mästerkock Sigrid Bárány, och hon höll sig i stor utsträckning till andan i matmanifestet från det nya nordiska köket: maten ska vara fräsch, enkel, anpassad till årstiderna, klimatet och landskapet.

Det var betor i olika kulörer till förrätt, lamm med getost och svartvinbärssås till huvudrätt, och frukt med en liten, liten skvätt Box Whisky som dessert.

– Det är mat som är god ända ner i botten, sa Sigrid Bárány.

Priset som delades ut till vinnare i respektive kategori bestod av två timmars valfri rådgivning hos LRF Konsult, ett diplom och en minnesgåva i form av en ljusstake formgiven och tillverkad av Tor Holmlund från Bysmedjan i Ramvik.

Ödbergska gården drivs av Johan Ödberg-sällskapet och har fått utmärkelsen Årets Mötesplats 2012. Två i styrelsen var i fredags kallade till Kramfors, till Hotell Kramm närmare bestämt.
– Vi visste bara att vi skulle på en galagrej, berättar Ingegerd Vidstrand, som åkte tillsammans med Britt Thunberg.
När de väl var på plats visade det sig, till duons överraskning, att Ödbergska gården av Studieförbundet Vuxenskolan, nominerats till Årets Mötesplats i Ångermanland, tillsammans med Häggdånger Bygdegård och Långsele-Graninge Bygdegård.
För att inte tala om hur överraskade de blev när det visade sig att Ödbergska vunnit – och att de fick gå upp på scenen och hålla tacktal...
Överraskningen förvandlades sedermera till stolthet, över den gamla gården sällskapet förvaltar så väl, och verksamheten i den.
– Vi är jättestolta. Det är det enda pris vi fått, men vi har bara funnits i 16 år. Gården är ju betydligt äldre än sällskapet.
Ungefär tio gånger så gammal, Ödbergska gården har en över 150 år lång historia i Örnsköldsviks centrum. Den låg ursprungligen vid torget och flyttades 1912 till dess nuvarande plats på Skyttegatan.
Gården fungerade som museum fram till 1979, blev sedan Fornhemmet och övertogs av Johan Ödberg-sällskapet 1997.

 • Vinnarna

  Årets mjölkföretag: Anders Eriksson och Marina Edberg, Långviksmon

  Årets skogsföretag: Peder Åberg Energi och Konsult, Stigsjö

  Årets växtodlingsföretag: Ulf Nyström, Sidensjö

  Årets mötesplats: Ödbergska Gården, Örnsköldsvik

  Årets gröna företag: Bränna Gård, familjen Forsén, Bredbyn

  Årets entreprenadföretag: WK Alltjänst AB, André Kristoffersson och Daniel Sjölund, Bjästa

  Årets nötköttsföretag: Godsta Gård, Ann Christine Strömberg-Holmlund och Åke Holmlund, Husum

  Årets ung växtkraft: Nysäters Lantbruk, Elin och Daniel Bergström, Kovland

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons