Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peuravara kan få ny användning

Annons
Peuravara kan få ny användning

Kramfors kommuns gamla ledningscentral i Peuravara kan få en ny funktion. Mannen bakom projektet vill i dagsläget dock inte avslöja något om sin affärsidé.

- Tyvärr kan jag inte berätta eftersom någon då skulle kunna stjäla idén.

När man kommer till Peuravara på Ödsberget är det bara en liten plåtkiosk på några få kvadratmeter som skvallrar om att det finns något under jorden. Här byggdes en gång en central där kommunledningen skulle sitta i händelse av krig. Anläggningen konstruerades för att klara en direktträff av en relativt kraftig bomb av konventionell modell.

Via en trappa ned i underjorden kommer man till flera rum med olika faciliteter. Där finns sovsal med flera bäddar, strategirum med mera.

Men omvärlden har förändrats och den hotbild som rådde när Peuravaraanläggningen byggdes finns inte längre. Anläggningen har därmed blivit föråldrad och kommunen har tagit beslut om avveckling.

En Kramforsbo vill nu ta över ledningscentralen i Peuravara och förändra användningsområdet i ett kommersiellt syfte. Mannen är mycket försiktig med uttalanden om vad han vill åstadkomma, men förklarar att han inte tror att det finns något liknande i Sverige.

Motsvarande anläggningar i Sollefteå och Härnösand skulle också kunna bli aktuella.

- Men det vore bäst med Peuravara eftersom jag bor i Kramfors.

Under delar av vintern och våren kommer Kramforsbon att befinna sig utomlands för språkstudier. Han har fått sin affärsidé i Östeuropa.

Han vill undersöka Peuravara innan han lägger ett bud på anläggningen, men tycker att en summa på 10 000-20 000 kronor skulle vara rimlig.

- Jag har uppgifter om att avvecklingen kostar kommunen en miljon. Priset är också beroende på om man vill lämna kvar den utrustning som finns i anläggningen.

Kramforsbon tror att han framåt sommaren ska ha möjlighet att berätta mer om sitt projekt som han tänker driva i samarbete med ytterligare en person. Går allt enligt planerna kan verksamheten vara i gång innan nästa års slut.

erik åmell

0612-77 17 64
Annons
Annons
Annons