Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu drar Myggjakten 2013 igång

/
  • Flera myggspridda sjukdomar breder ut sig över Europa och forskare känner en viss oro för att de också ska nå Sverige, inte minst via ett varmare och fuktigare klimat.
  • Harpest och Ockelbosjukan är ett par sjukdomar som kan spridas till människan via myggbett.
  • Det finns 42 arter av myggor i Sverige, varav många skulle kunna vara bärare av fruktade sjukdomar, bland annat malaria.

Myggor har en mycket viktig ekologisk roll som föda för många arter.

Men för oss människor är de inte bara irriterande och ger kliande bett. Myggen kan också sprida sjukdomar och risken finns att vi i framtiden får in ännu allvarligare myggspridda sjukdomar än i dag.

Därför arbetar nu Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, med projektet "Myggjakt 2013"

Annons

Tanken är att via myggfällor runt om i landet få ett grepp om var olika arter av mygg finns och var de är extra många, för på så sätt kunna göra en riskbedömning.

När projektet drog igång 2012 fick man in 24 000 myggor där 32 av landets 47 kända arter fanns med. Fångster skickades från 116 platser, däribland från en myggfälla i Junsele.

– Jag tyckte det var kul att vara med och intressant att få veta vilka arter det handlar om, säger Michael Annander till Tidningen Ångermanland.

Han är intresserad av natur och fick häromdagen också veta att det fanns sju olika arter av myggor i det prov han skickat in.

Myggfällan skaffade han för att kunna sitta ute på sommarkvällarna.

– Det går inte annars i de här trakterna, jag bor på Junselevallen.

När han sedan fick se en annons om att forskarna behövde hjälp med insamlingen av myggor tvekade han inte att ställa upp. Troligen ska han också i år skicka in fångsten från ett dygn.

– Det är sanslöst hur mycket mygg den kan fånga, på ett dygn är fällan i praktiken full och jag tycker att det känns som att den gör nytta på uteplatsen.

I Västernorrland hade forskarna två provpunkter förra året.

– Vi skulle gärna ha fler som samlar in myggor från länet, säger Anders Lindström som håller i projektet hos SVA.

Faktum är att det i fjol skickades in fler mygg från Skåne än från Västernorrland, vilket inte lär var representativt för hur många myggor vi har.

SVA samarbetar med ett privat företag som sålt väldigt många myggfällor till både forskare och privatpersoner runt om i landet.

– I fällan finns ett nät och vi vill att man skickar in nätet med ett dygns fångst till oss.

Redan i dag vet man att det finns sjukdomar som sprids via myggbett i Norrland. Dit hör bland annat Ockelbosjukan, som brukar ha en topp var sjunde år och harpest, eller tularemi som det egentligen heter.

Förr i tiden fanns även malaria i Sverige, eller frossa som den kallades här. Fortfarande finns fem eller sex myggarter som kan sprida malaria i Sverige, däremot inte sjukdomsparasiten som sprids via myggorna. Men det kan komma att ändras.

– Det finns flera teorier till varför den försvann. En är att vi skiljde människorna från stallet. Det innebar att myggen sög blod på djuren medan de blev ihjälslagna i hemmet. Eftersom parasiten behöver människan för att utvecklas dog den så småningom ut hos oss, säger Anders Lindström,

En annan teori är att hushållen blev mindre. Man har sett att det framförallt är platser där det bor fyra eller fler personer i samma familj som har problem med malaria.

Nu finns också en oro för att andra myggspridda sjukdomar är på väg att spridas i Europa, som west nile fever och rift valley fever. Det är sjukdomar som teorietiskt mycket väl i framtiden skulle kunna komma till Sverige.

Det är därför man nu vill lära sig mer om myggornas utbredning, i förebyggande syfte.

Klimatförändringen kan också vara ett hot, varmare och fuktigare väderlek ökar risken för nya sjukdomar.

– Det ger både en längre säsong som innebär att fler myggor hinner kläckas och att nya översvämningar ger fler ställen för myggen att kläckas på.

Annons
Annons
Annons