Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlands förnämsta fornborg

/
  • Så här avtecknades borgen 1828 av O Olsson i en tuschlavyr, efter en teckning av Nils Johan Ekdahl.
  • Vägen upp till Borgberget är tydligt utmärkt och stigen är vältrampad.
  • Muren är 200 meter lång och tre meter bred. Den täcker Borgbergets södra sida medan de andra sidorna skyddas av branta stup.  Det är en typisk konstruktion för fornborgar från folkvandringstiden.
  • Utsikten från Borgberget är magnifik.
  • Fortfarande spirar ständigt vatten fram ur den kallkälla som förfäderna använde för över 1 200 år sedan.
  • Springkällan ligger inne i en liten grotta på Borgbergets östra sluttning.
  • Springkällan ligger inne i en liten grotta på Borgbergets östra sluttning.
  • Toivo Nylander berättade inte bara om Borgbergets fornhistoria utan också om den gravhög från järnåldern som ligger utanför muren.
  • Borgbergets fornborg utanför Bollstabruk är ett populärt besöksmål.

Av Norrlands 17 kända fornborgar finns 10 i Västernorrland varav 4 i Ångermanland. Den finaste av dem alla ligger på Borgberget, tre kilometer nordväst om Bollstabruk.

Ingen annanstans i Norrland finns en lika väl bevarad borgmur.

Borgen är ett stumt vittne över en mycket turbulent period - folkvandringstiden 400-800 efter Kristus.

Annons

– Det var stora folkomflyttningar i Europa och germanerna spred sig mot norr. Men man tror att borgen på Borgberget framförallt var till för att skydda omkringboende befolkning och boskap mot mer interna oroligheter, säger bollstabon Toivo Nylander.

Han var nyligen guide vid en vandring till Borgberget som Stenskolans vänner ordnade.

Borgen på berget har formen av branta stup på tre sidor och en 200 meter lång och tre meter tjock mur, med en öppning mot söder. Öppningen har troligen haft en port tidigare och eventuellt har muren också haft en träöverbyggnad.

Toivo Nylander berättar att mycket tyder på att stenen hämtats på östra sidan berget, där det fortfarande finns lämpligt byggmaterial för en kallmurad stenmur.

Genom muren och de branta, upp till 200 meter höga omgivande stupen, blev borgen lätt att försvara. Man hade dessutom bra utsikt och kunde se om främmande skepp närmade sig från vattnet.

Det var hit upp boende i området flydde med sina djur i orostider. På toppen av berget finns även rester av vad arkeologerna tror är en grund till en byggnad av något slag, osäkert om den var för folk eller fä, eller båda delarna.

Fornborgen har länge fascinerat boende och turister. Redan 1780 skrev köpmannen Abraham Hülphers om Borgberget i "Samlingar till en beskrifning öfver Norrland". En skrift som mycket byggde på prästers berättelser och kunskaper.

– Hülphers nämnde bland annat att det fanns uthuggna hålor i berget där han trodde man samlade vatten.

Själv tror han och många andra snarare att vattenförsörjningen ordnades via insamlat regnvatten, men också genom den märkliga springkällan som är belägen vid bergets östra stup. Till källan leder en svagt markerad stig, där det gäller att vara varsam när man går för stigen går nära bråddjupet.

Vid bergväggen dyker efter en stund en mindre grotta upp och inne i den grottan sipprar det alltid fram vatten.

– Det är märkligt att det kan finnas grundvattenkälla så högt, men vattnet springer nog fram via ett underjordiskt tryck.

Genom att skicka ner en person till källan kunde man via hinkar hissa upp vatten till de som befann sig i skydd av borgen.

Som på många andra liknande platser finns också en del sägner om vad som ska ha hänt förr i tiden.

– En sådan är att en dräng från Angsta år 1934 klev in i Nils-Anderstorpet en bit härifrån. Drängen berättade sedan att han på Borgberget hittat en stor tung kopparplåt på som han försökte lyfta, för han trodde det fanns en skatt under plåten.

Men drängen orkade inte rubba kopparplåten för hand så han gick hem till Angsta för att hämta ett spett.

– Men när han kom tillbaka kunde han inte längre hitta kopparplåten igen.

Förutom borgen utanför Bollsta finns även rester, men inte lika väl bevarade, av borgar från folkvandringstid i Styrnäs, Torsåker och Nordingrå.

Något som gör området extra spännande är också den gravhög från järnåldern som ligger en bit utanför muren. Hur den använts finns olika teorier om. En är att gravhögen använts upprepade gånger genom att man eldat upp de döda på platsen.

Klart är att det är lätt att känna vördnad och någon sorts historisk andakt på toppen av berget. Inte minst utifrån den mycket vackra utsikten över vattnet. Från toppen kan man även se ända bort till Björnbergets tv- torn på ena sidan och Skallbergsstugan på den andra.

Ta förresten gärna med fika och vila en stund vid borden och bänkarna som finns uppsatta. Det gjorde i varje fall det 40-talet deltagarna som följde med under guidningen.

Annons
Annons
Annons