Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nora-Skog spås växa kraftigt

Nora-Skog är vinnaren i en befolkningsprognos för Kramfors kommun under de kommande tio år. Invånareantalet spås öka med 10 procent och hela 30 procent i den viktiga åldersgruppen 25-44 år.
– Det ser väldigt bra ut. Men det är en prognos som bygger på modeller och som man alltid får ta lite med en nypa salt, säger Ulf Breitholtz, tillväxtchef i kommunen.

Annons

Konsultföretaget Statisticon har för fjärde gången räknat fram en långtidsprognos för befolkningsutvecklingen i Kramfors kommun. Den första prognosen gjordes 2003 och de har sedan genomförts med tre års mellanrum. Befolkningsutvecklingen har i två av de tre tidigare fallen blivit mer positiv i verkligheten än i prognosen.

– Gör man inget blir det som i prognosen, men genom att arbeta aktivt med detta kan man komma bättre till, säger Ulf Breitholtz.

Invånarantalet i Kramfors kommun kommer enligt Statisticons beräkningar mellan 31 december 2011 och fram till 2021 att krympa från 18 742 till 17 101. Det är en minskning med 8,8 procent. Under samma period förutsägs befolkningen i Skog-Nora-området gå från 1 565 till 1 724 personer, en ökning med 10,2 procent.

Men mest spännande är ändå vad som Statisticon tror ska hända i gruppen 25-44 år, alltså människor som bildar familj, skaffar barn och är yrkesaktiva. Går det som konsulterna förutspår ökar gruppen på tio år från 249 till 326 personer, eller med 30,9 procent. Siffrorna för Nora-Skog var faktiskt så trevliga att man på Kramfors kommun inte riktigt vågade lita på dem.

– Vi bad Statisticon att kontrollräkna sin prognos för Skog-Nora, vilket de gjorde och kom fram till samma resultat, säger Ulf Breitholtz.

Även om det naturligtvis alltid är svårt att sia om just framtiden finns flera konkreta faktorer som talar för att Statisticons siffror pekar åt rätt håll. Närheten till E4 har förbättrat möjligheterna att snabbt ta sig till Härnösand och Örnsköldsvik och därmed vidgat arbetsmarknaden för boende i Nora-Skog.

– Det är många som vill bo lantligt, men samtidigt ha service och arbetsmarknad inom räckhåll, säger Ulf Breitholtz.

I ytterligare två områden i kommunen tror Statisticon på en befolkningsökning fram till 2021. Det är Vibyggerå där man förutsäger en ökning från 887 till 889 och Dal som tros gå från 334 till 337 personer.

Annons
Annons
Annons