Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio av tio trivs på jobbet

/
  • Maria Strinnlund, Ingalill Linder, Ann Christine Bergkvist och Eva Magnusson. Arbetskamraterna ser ett öppet diskussionsklimat och trivsel som viktigt på jobbet.
  • Maria Strinnlund, Eva Magnusson, Ingalill Linder och Ann-Christne Bergkvist är överens om att deras arbetsteam fungerar bra. Därför trivs de på jobbet.

Semestern är över för de flesta västernorrlänningar.

Som tur är verkar det inte allt för tungt att gå tillbaka till jobbet. Nio av tio anställda i länet trivs på jobbet.

– Jag hade ingen jobbångest över att börja arbeta efter semestern, det är kul med en ny arbetsplats, säger Marina Strinnlund.

Annons

Allehanda.se träffar henne på Sidensvansens förskoleklass och fritids i Skarpåkern, där hon nyss började jobba.

Ingalill Linder och Ann–Christine Bergquist har däremot jobbat där längre, 5 respektive 15 år.

– Vi trivs jättebra och har numer också en chef som kommer regelbundet och som lyssnar på oss. Hon är även med på möten när det behövs, säger Ann–Christine Bergqvist.,

Eva Magnusson har arbetat på ett par ställen tidigare och berättar att det fungerar bra på Sidensvansen.

– Vi är flexibla och folk både kan ta och ge konstruktiv kritik, säger hon.

Maria Strinnlund håller med om detta och berättar att hennes första intryck är positivt.

– Man måste kunna ha olika åsikter och diskutera på jobbet, annars sker det ingen utveckling, säger hon.

Per Larsson, som är beteendevetare på Previa, poängterar hur avgörande för livskvalitén det är att ha ett meningsfullt arbete och bra arbetskamrater. Då är det lättare att börja jobba igen.

– Till en början kan det kännas motigt att börja jobba efter en ledighet, men i grunden trivs de allra flesta med sitt arbete, säger han i ett pressmeddelande.

Det är Previa som undersökt hur vi trivs på jobbet. Under en period mellan 2010 och 2012 har 1 680 personer i länet svarat på frågor om sin arbetssituation och de flesta trivs alltså bra. Bara två av hundra direkt otrivs

Positivt är att de allra flesta också är nöjda både med teamet de arbetar i och oftast även med sin chef. Hela 89 procent har svarat att de har ett bra samarbete i sin grupp och 84 procent är nöjda med sin närmaste chef.

Bra samarbete på en arbetsplats är grunden för trivsel och gemenskap. Där har chefen också ett stort ansvar.

– En av chefens viktigaste uppgifter är att se till att medarbetarna kommunicerar bra med varandra, exempelvis genom att alla blir hörda på gemensamma möten, säger Per Larsson.

Viktigt för hur man mår på arbetet är även möjligheten att påverka sin egen arbetssituation. Ungefär åtta av tio tillfrågade västernorrlänningar uppger att de är ganska fria att själva bestämma hur arbetsuppgifterna ska utföras. Två procent säger att de inte alls kan påverka hur deras jobb ska genomföras.

Annons
Annons
Annons