Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krossade pianon - polisanmäls

/

Kompositören Fredrik Högbergs spektakulära happening med fallande och brinnande pianon har fått en bitter efterräkning.

Annons

Den 28 mars inträffade den märkliga händelsen som ska bli en del i den stora multimediakonserten "Ice Concerto", en blandning av dans, musik och film, med premiär i Umeå i november. Fyra pianon och en tramporgel släpptes i omgångar från en kran på 40 meters höjd mot Ångermanälvens is vid Hammarsbron i Nyland. Instrumenten som var preparerade med bensin krossades och antändes.

Allt filmades med höghastighetskameror för att skapa önskad suggestiv effekt. Evenemanget fick stor uppmärksamhet i såväl press som tv.

Men nu har efterspelet kommit. Miljö- och byggförvaltningen i Kramfors har polisanmält tonsättaren för miljöbrott.

– Som myndighet kan vi inte bortse från detta, då vore vi inte trovärdiga. Visst kan man tycka att det här var en kul grej, men vi måste se det som vilket annat ärende som helst. Man har från allmänheten också hört av sig och undrat om det är tillåtet, förklarar Rolf Wickström, chef för miljö- och byggförvaltningen.

Rolf Wickström menar att filminspelningen borde ha föregåtts av samråd med miljö- och byggförvaltningen och räddningstjänsten.

– Då hade det kanske gått att komma fram till ett sätt hur filminspelningen borde ha genomförts. Men vi lämnar nu över allt till polisen som får utreda detta.

Tidningen Ångermanland har sökt men inte lyckas nå Fredrik Högberg för en kommentar.

Så här såg det ut under filminspelningen.

Annons
Annons
Annons