Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors får nya högskoleutbildningar

Annons
Kramfors får nya högskoleutbildningar

Hösten 2002 startas två nya högskoleutbildningar i Kramfors. Stockholms och Umeå universitet ansvarar för de båda journalist- och socionomutbildningarna.

Studiecentrum i Kramfors står som anordnare av de nya utbildningarna. Ann-Kristin Leiderud är verksamhetsansvarig på Studiecentrum. Hon berättar att grundutbildningen på 120 poäng i journalistik genomförs i samarbete med institutionen för journalistik, media och kommunikation vid Stockholms universitet.

Hade det inte varit mer naturligt att samarbeta med journalistutbildningen i Sundsvall?

- Jo, och vi kontaktade dom först men det fanns inte resurser att ställa upp. Vi kommer ändå inom vissa ramar samarbeta med dom.

Utbildningen kommer till stånd eftersom platserna i Sundsvall inte räcker till. Studierna bedrivs till största del på distans men består även av "fysiska" föreläsningar och studieträffar samt praktik. 36 platser finns tillgängliga på utbildningen som har riksintag.

Av dessa platser kommer troligtvis 12 att hamna i Kramfors. Resterande platser i gruppen förläggs till Vindeln och Vilhelmina.

- Fördelningen av platser beror på söktilldelningen, säger Ann-Kristin Leijderud.

Det innebär att gruppen i Kramfors, som via olika sorters distansteknik ska kommunicera med de andra grupperna, kan bli större. Utbildningen delfinansieras till viss del genom ett EU-projekt som löper över tre år. Vid behov kan sedan en ny utbildningsomgång startas efter en ny ansökan om EU-bidrag.

Utbildningen är ett resultat av det samarbete mellan 13 inlandskommuner i Norrland som inleddes 2000. En del i detta samarbete är att etablera högskoleutbildningar. Deltagande kommuner är bland annat Kramfors i söder och Arjeplog i norr.

- Syftet och tanken är att skapa utveckling med hjälp av högskoleutbildningar.

Vid etablering av nya utbildningar utgår man från det respektive kommun redan har eller är bra på.

- Man ska bygga på det vi har och i Kramfors är vi duktiga på datorer och datorutbildningar med en välutbyggd infrastruktur på området. Vi har Powerhouse som också blir en samarbetspartner, berättar Ann-Kristin Leijderud.

Redan i februari startar Studiecentrum en mindre journalistutbildning riktad till redan verksamma lokalreportrar.

Det handlar om en vidareutbildning på 10 poäng. Och med start från höstterminen 2002 påbörjas ytterligare en distansinriktad högskoleutbildning hos Studiecentrum.

- Det är en fullvärdig socionomutbildning på 140 poäng som vi gör tillsammans med Umeå universitet.

Kramfors kommer att få upp till 15 platser. Utbildningen förläggs även till Lycksele som får lika många platser. Utgångspunkterna för båda utbildningarna är att det finns ett behov av fler utbildningsplatser. Inte minst då det gäller socionomer.

- Kramfors har problem att få behålla sina socionomer. Kan man rekrytera lokalt ökar chansen att kunna behålla de utbildade.

I samarbete med Mitthögskolan anordnas dessutom en logistikutbildning på 10 poäng med start i februari.

- Vi håller på att planera för en logistikutbildning på 80 poäng. Men starten för den blir nog inte förrän 2003, säger Ann-Kristin Leijderud.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to
Annons
Annons
Annons