Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krambo sparar energi och miljoner

Kommunala bostadsbolaget Krambo ska minska energiförbrukningen med 30 procent till 2020. Minskningen ska genomföras med olika slags effektiviseringar, men även genom att en del hus rivs. Räknat i pengar handlar det om besparingar på åtskilliga miljoner kronor.

Annons

Krambo har i dag energikostnader på runt 60 miljoner kronor per år. I det så kallade Skåneinitiativet har ett antal allmännyttiga bostadsbolag bestämt att de ska minska sin energianvändning med 20 procent från basåret 2007 till år 2016. Krambo utgår istället från 2009 som basår i sin satsning för att bli energisnålare och har satt 2020 som mål.

– Men det här är ett arbete som alltid kommer att fortsätta i och med att energisnålare tekniker utvecklas, säger Magnus Nordenmark, energichef på Krambo.

Man räknar med att det ska gå att minska energiförbrukningen med 15-20 procent i bostäder och 20-30 procent i lokaler.

– Det finns mer att göra i lokaler, med till exempel ventilation och komfortkyla, säger Magnus Nordenmark.

Krambo kommer att lägga speciellt fokus på sina tio största objekt, som Ådalsskolan, Vallen, vårdcentralen, Högakustenskolan och de stora bostadsområdena. Dessa står för en tredjedel av energikostnaderna. Ådalsskolan, Vallen och vårdcentralen ingår i ett projekt där en entreprenör genomför energieffektiviseringar och får betalt i takt med att investeringarna kan räknas hem.

Ett 40-tal frånluftsvärmepumpar håller på att renoveras eller ska bytas ut. Dessa installerades på 90-talet och har verkat som ett komplement till fjärrvärmen. Pumparna har dock åldrats och fått allt sämre funktion, men det har inte varit helt lätt att hålla reda på vilka som fungerat dåligt.

– Med hjälp av ett statistikmaterial som tagits fram vet vi nu var vi ska satsa, säger Magnus Nordenmark.

Under de kommande åren ska all el- och oljeuppvärmning tas bort. Man kommer att jobba en hel del på förbättrade styrsystem.

– Genom att mäta temperaturen både inomhus och utomhus går det att bättre anpassa temperaturen i lokaler och lägenheter. Tidigare har referensgivare bara använts utomhus.

En del av energibesparingen åstadkoms genom att några Krambohus rivs. Det handlar bland annat om flerbostadshus i Väja och i Brunne, Kramfors.

Annons
Annons
Annons