Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för nattåg på Ådalsbanan

/

Snart startar trafiken på Ådalsbanan Botniabanan.
Nattåg kan köras redan från början av juli.
Och nu ger Trafikverket klarttecken för trafikstart av dagtåg från första augusti.

Annons

– Vi ger tillstånd för körning från och med första augusti. Sedan är det upp till trafikföretagen att bestämma exakt när man vill starta, säger Trafikverkets regionchef Ingemar Frej.

Att nattågen fanns med i den tidtabell som tidigare antagits har varit ett misstag.

– Vi gav aldrig klartecken till någon start även om det har varit bra att banan har testats i full skala, säger Ingemar Frej.

Detta innebär att det nu är upp till SJ och Norrtåg när man vill starta trafiken. Trafikverket har gett klartecken från första augusti.

– De tester som gjorts innebär att vi nu bedömer att det går att trafikera spåren. Det pågår dock fortfarande prov och vi gör korrigeringar, säger Ingemar Frej som dock räknar med att trafikstarten blir första augusti om nu Norrtåg vill.

Men redan i början av juli ger Trafikverket klartecken till att köra nattåg från Umeå och längs norrlandskusten förbi Örnsköldsvik, Kramfors och Härnösand. Något som innebär kortare restider.

Trafikstarten för den ordinarie dagtågstrafiken på Ådalsbanan är planerad till 1 augusti.

Men systemet är inte riktigt färdigt, bland annat när det gäller säkerhetssystemet ERMTS. Detta trots att slutinstallationer och provkörningar har pågått på sedan vintern.

Fortfarande måste man göra flera tester innan allt klaffar. Dessutom måste man jobba med att komplettera arbetena i några tunnlar på Ådalsbanan och Botniabanan.

Ingemar Frej räknar med att det är möjligt att köra nattåg på banan redan nu, men det skulle i så fall medföra avbrott en period i juni och därför har det bedömts som lämpligare att börja med trafiken i juli när de arbetena är klara.

– Vi satsar på att göra banan klar för den egentliga trafikstarten den första augusti. Det ser ut att hålla även om det finns risk för inkörningsproblem den första tiden. Men det känns bra att kunna få igång trafik med nattåg på Ådalsbanan tidigare än så, säger Ingemar Frej.

Redan går viss godstrafik på Ådalsbanan. Ett nattåg per dygn kommer dock enligt nuvarande avtal fortfarande att köra den gamla vägen via Stambanan längre in i landet. I slutet av maj kommer SJ ha fått in den nya resrutten i bokningssystemet.

Annons
Annons
Annons