Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpar för tågstopp i Bollstabruk

/

Låt regionaltågen stanna i Bollstabruk.
Det vill centerpolitikerna Clyde Lindström och Per-Henrik Bodin.
I en motion till Kramfors kommunfullmäktige argumenterar de för att kommunstyrelsen ska strida för en tåghållplats i Bollstabruk.

Annons

Tågtrafiken längs Ådalsbanan/Botniabanan är i full gång. Det är dock många år sedan passagerare kunde kliva på i Bollstabruk. Men hållplats Bollstabruk borde få en renässans. De anser de båda kommunfullmäktigeledamöterna. Idén väcktes nyligen vid ett möte med Centerpartiets Ytterlännäsgrupp.

– Vi har också förankrat detta inom Centerns kommungrupp. En hållplats skulle bli en uppryckning för Bollstabruk, genom att locka fler till att bosätta sig här och genom ett ökat småföretagande, säger Clyde Lindström.

Motionärerna framhåller att Bollstabruk näst efter centralorten är den största tätorten i Kramfors kommun.

– Inom ett område ut mot Västansjö, Nyland och Väja bor det 2 500-3 000 människor och troligen många som jobbpendlar till Härnösand och Örnsköldsvik. Istället för att ta bil till Kramfors eller hållplatsen vid flyget i Prästmon skulle de kunna promenera eller cykla till en hållplats i Bollstabruk, säger Clyde Lindström.

De regionala tågen stannar bland annat på orter som Husum och Nordmaling. Centerpolitikerna menar att den nya järnvägen bör utnyttjas så mycket som möjligt och att därmed också Bollstabruk borde införas i tidtabellen

Men är inte detta en väl sent påkommen idé?

– Naturligtvis är det så, men vi centerpolitiker i Ytterlännäs är inte proffs på järnvägsplanering, samtidigt som proffsen också gör misstag ibland.

Clyde Lindström tror inte att det extra stoppet skulle förlänga restiden efter Ådalsbanan med mer än maximalt fem minuter. Han ser inte bygget av en ny perrong med väntkur som någon så stor investering att det skulle vara ett hinder. Men han framhåller att en förutsättning är att motionen backas upp i kommunfullmäktige för att få tillräckligt tryck bakom.

– Fast jag tror det kan vara lite svårt att få med alla på idén, intresset för satsningar i Bollstabruk är inte alltid så stort.

Annons
Annons
Annons