Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklappar för Afghanistan

Annons
Julklappar för Afghanistan

Kramforsborna hade på söndagen möjlighet att göra ett julklappsfynd och samtidigt bidra till att hjälpa barnen i Afghanistan.

Röda Korset genomför för närvarande en insamling till förmån för Afghanistan. Ett led i insamlingen är de obligatoriska bössorna. Under söndagen hade besökare i Kramfors centrum chans att hjälpa det hårt drabbade afghanska folket och då främst barnen.

Medlemmar från Röda Korset hade ställt upp ett bord intill Tonumscenen på torget. Man bjöd på varm glögg med pepparkakor och sålde dessutom värdebevis. Dessa värdebevis kostade 50 kronor men garanterade köparna en julklapp till ett värde av minst 100 kronor.

Cirka 90 värdebevis såldes och motsvarades av lika många julklappar. Klapparna var i sin tur skänkta av stadens butiksägare efter ett initiativ från På Stan-projektet.

Innan tomten delade ut julklapparna mot uppvisandet av värdebevisen höll Lena Danielsson, Röda Kors-konsulent från Härnösand, ett kort tal.

De väntande julklappsköparna fick veta att Röda Korset under 2001 räknar med att ha samlat in 565 miljoner kronor.

- Vi har under många år samlat in pengar för hjälp till Afghanistan och då har det handlat mycket om hjälp till rent vatten och sanitet. Nu är det krig och då följer andra problem.

Hon berättade att Röda Korset till skillnad från många andra hjälporganisationer bedrivit verksamhet under hela kriget. Det med hjälp av det inhemska Röda Korset. Även Röda Korset i grannländerna har varit till stor hjälp när läger byggts upp i deras länder för att ta mot krigets flyktingar.

- Det viktigaste arbetet är nu att få fram mat och medicin till i första hand barnen. Röda Korset gör också en insats med en informationskampanj där vi varnar för trampminor och lär barnen att vara försiktiga.

De insamlade pengarna från julklappskampanjen i Kramfors inbringade cirka 4 500 kronor. Det gäller då bara försäljningen av värdebevisen. Pengarna går oavkortat till insamlingen för barnen i Afghanistan.

sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to

Höll kort tal.

Konsulenten Lena Danielsson berättade kort om Röda Korsets arbete i Afghanistan innan tomten Jens Aversjö började med julklappsutdelningen från Tonumscenen.

foto: sten engblom
Annons
Annons
Annons