Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här satsas det mest på vägarna

/
  • Andelen kommunala vägar är låg i Kramfors, konstaterar kommunens tekniske chef Staffan Östman.

Härnösand ligger tolva bland landets kommuner i frågan om att satsa på underhåll och drift och vägar och gator. Örnsköldsvik ligger på plats 20, Kramfors och Sollefteå hamnar på platserna 172 respektive 185. Resultaten påverkas bland annat av hur stor andel statliga och enskilda vägar som det finns i en kommun.

Annons

Produktionsbolaget Svevias, tidigare Vägverket produktion, tidning På väg har kartlagt hur mycket Sveriges 290 kommuner satsat på drift och underhåll av vägar under perioden 2008-2011. Resultatet har sedan presenterats i förhållande till hur många som bor i kommunerna.

Det är en stor spännvidd mellan Malmö som med 2 471 kronor per invånare satsar mest och Bergs kommun i Härjedalen i andra änden av listan med 119 kronor.

I Ångermanland är det Härnösand som med 1 991 kronor per invånare spenderar mest på att hålla vägarna i gott skick.

– Av summan utgör 1 002 kronor en reinvesteringsdel av investeringsbudget som beslutades av kommunstyrelsen 2005 till följd av en gatustandardutredning som gjordes 2001. Då beslutades hur mycket som man behöver reinvestera i gatunätet varje år för att bibehålla satsat kapital, berättar Linda Karlsson, gatuingenjör vid Härnösands kommun.

Kostnaden för Härnösand när det gäller drift- och underhåll för snöröjning, barmarksunderhåll med mera blir 506 kronor. Återstår sedan 483 kronor för satsningar på bland annat trafiksäkerhet, tillgänglighet och nyanläggningar i framför allt gång- och cykelnätet.

– Men jag tror att det är svårt att göra en sådan här jämförelse mellan kommunerna då jag misstänker att kostnader redovisas på olika sätt, säger Linda Karlsson.

Örnsköldsvik ligger på plats 20 medan alltså Kramfors, med 1 156 kronor, och Sollefteå, 1 111 kronor, intar blygsammare placeringar.

– Kramfors har inte många kommunala vägar. De ligger i centralorten och i Nyland, samt på några få ställen i Bollstabruk och Frånö. För att en sådan här jämförelse ska vara rättvis borde man också ta hänsyn till vägnätens storlek, säger Staffan Östman, chef för Kramfors kommuns tekniska kontor.

Kramfors kommun ökar för övrigt nästa år sin satsning på enskilda vägar med en halv miljon kronor.

Annons
Annons
Annons