Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotograf med vurm för lastbilar

/
  • Joel Nordlinder gillar lastbilar. Han fotograferar bilarna och har byggt en ambitiös hemsida på temat.

Lastbilar är hans passion. Särskilt när han får fotografera dem.
19-årige Nylandskillen Joel Nordlinder missar inte ett tillfälle att fånga en lastbil med sin kamera.
Sedan 2004 har han tagit runt 30 000 bilder och lagt ut de flesta på sin hemsida.
– Jag åker ut och fotar några gånger i månaden och kan då bli borta rätt många timmar, berättar han.

Annons

Tidningen Ångermanland träffar Joel när han förevigar lastbilar efter riksväg 90 genom Kramfors. Bilmärke, modell, design, svenska eller utländska fordon, det spelar ingen roll. Joel plåtar alla.

– När jag var mindre följde jag med min mamma när hon filmade och blev intresserad. Sedan började jag själv filma lastbilar, men har nu mest gått över till att fotografera dem.

Han startade sin hemsida, www.joeltrucks.se, 2005. Där återfinns resultatet av alla årens dokumentation i form av otaliga bilder och en handfull filmer. Några enstaka bussar har också smugits in bland alla lastbilsfoton.

– Jag har nu ungefär 3 500 bilder kvar att lägga ut.

Riksväg 90 genom Kramfors är en bra fotoplats, E4 vid Ullånger och Storgatan genom Nyland är andra lämpliga positioner. Gysinge söder om Gävle är ett välkänt lastbilsstråk som Joel brukar besöka när han hälsar på hos morföräldrarna. En favoritbild är tagen i Örnsköldsvik.

– Det är en amerikansk nosbil, kromad och snygg.

Att han gått fordons- och transportprogrammet på Gudlav Bilderskolan i Sollefteå är inte direkt förvånande. Han har full körkortsbehörighet och söker jobb som lastbilschaufför. Under sin praktiktid på gymnasiet träffade han en del av de chaufförer vars lastbilar han fotograferat. På hemsidan finns förutom alla bilder också information om olika åkerier, lastbilar och mycket annat.

Exakt vad som väckte Joels intresse är det svårt att sätta fingret på, men det är inte unikt. Han följer regelbundet andra lastbilsentusiaster i Sverige och utomlands.

– I Sverige har jag kontakt med ett tiotal andra, bland annat i Timrå, Dorotea och Gävle. Vi läser varandras hemsidor och skriver i gästböckerna.

Nu i helgen åker han till lastbilsträffen i Ramsele. Nyputsade och fina bilar är inget som Joel vill missa och lita på att kameran får hänga med.

Klicka här för att komma till Joels hemsida

Klicka här för att se Joels topp 5-favoritlastbilar

Annons
Annons
Annons