Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får djurförbud efter att ha dömts för djurplågeri

/
  • Det var här inne skräckscenariot upptäcktes. Nu har djurägaren inte bara dömts till skyddstillsyn för djurplågeri utan också fått ett formellt djurförbud.

Den djurägare i Höga kusten som i somras dömdes för djurplågeri har nu också fått djurförbud.

Bakgrunden är det avslöjande som gjordes i början av februari förra året. Myndigheterna upptäckte då ett 30 tal döda eller kraftigt avmagrade nötkreatur – i sin egen avföring i djurägarens ladugård.

Annons

Länsskrivelsen påpekar att det är myndighetens skyldighet att utfärda ett djurförbud när någon döms för djurplågeri, om inte det är uppenbart att det inte riskerar att upprepas. Och enligt länsstyrelsen finns risk för detta.

"Länsstyrelsen anser att det inte finns några omständigheter som talar för att det är uppenbart att ett upprepande inte kommer att ske", står det i beslutet om djurförbud.

Till saken där hör att redan under den tid när kommunen hade ansvar för djurtillsynen fanns vid flera tillfällen kritik mot hur djuren sköttes.

De första klagomålen kom redan 1998 och gällde då bland annat hur personen skötte sina hundar. År 2007 kom nya krav på djurägaren, om hästhållningen och bristen på vindskydd och rena liggplatser.

Ytterligare brister upptäcktes 2010, när länsstyrelsen övertagit djurskyddstillsynen. Då påpekades att det fanns problem med djurhållningen för både hästar, får, höns och slaktlamm.

Men det var alltså ett år senare, i februari 2011, som det riktigt allvarliga upptäcktes, sedan privatpersoner vid flera tillfällen slagit larm.

Enligt länsstyrelsen hade nötkreaturen "utsatts för ett långvarigt och synnerligen svårartat lidande både fysiskt och psykiskt."

Djurägaren själv har förklarat agerandet med en pressad ekonomisk situation både ekonomiskt och psykiskt.

Djurägaren hann inte med sig och till sist orkade personen inte längre gå in i ladugården utan förträngde hur djuren hade det.

Djurförbudet innebär inte något hinder att umgås med människor som har djur eller att vara i närheten av djur eller att klappa dem till exempel.

Men personen får inte äga djur eller ta hand om hur, egna eller andras.

Annons
Annons
Annons