Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experter kritiserar jaktbeslut

/
  • Ornitologerna i både Medelpad och Ångermanland överklagar länsstyrelsens tillstånd om skyddsjakt på storskarv.
  • Skarvjakten kan förbjudas då beslutet om skyddsjakt överklagas.

Ångermanlands och Medelpads ornitologiska föreningar överklagar nu länsstyrelsens tillstånd för skyddsjakt på storskarv.

Annons

Bakgrunden till konflikten är att länsstyrelsen gett klartecken för skyddsjakt längs stora delar av länets kust. Anledningen är att fågeln har ökat i antal under 2000-talet och att länsstyrelsen anser att yrkesfisket lider ekonomisk skada genom utebliven fångst och av skador på fiskeredskap.

Ornitologerna i båda landskapen protesterar därför kraftigt mot skyddsjakten, vilket man också gjort tidigare år då skyddsjakt tillåtits.

De anser att beslutet tagits utifrån obefintlig dokumentation och att det helt saknar vetenskapliga grunder.

Det finns inga siffror presenterade över hur stora skadorna yrkesfiskarna säger sig ha verkligen är, utan allt bygger på icke objektiva uppgifter, skriver man.

Inte heller har det tagits fram någon plan för hur jakten ska följas upp, om den ger någon positiv effekt.

Ornitologerna tycker också att länsstyrelsen slarvar med siffrorna på hur många ägg som tidigare förstörts i fåglarnas bon. Man ifrågasätter även om skarven överhuvudtaget är ett problem, tvärtom kan den göra nytta genom att minska bestånden av skräpfisk och föra bort näring ur havet, påpekas i överklagan.

Risken finns också att sällsynta arter av fåglar, tordmule och sillgrissla bland annat, som häckar i samma miljöer på skären påverkas negativt av skyddsjakten.

Föreningarna anser dessutom att skyddsjakten strider mot EU:s fågeldirektiv. Därför kräver man att förvaltningsrätten bifaller överklagan och beviljar inhibition av beslutet, att det upphör att gälla.

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Annons
Annons
Annons