Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter en tung höst ökar orderingången för Dynäs

Annons
Efter en tung höst ökar

orderingången för Dynäs

Efter flera månader, med ett antal produktionsstopp, börjar marknadsläget för Frantschachs Dynäsfabrik se ljusare ut.

- Januari och februari brukar normalt vara dåliga månader men vi har haft en ganska bra orderingång, säger Pentti Pärssinen vd för Dynäs AB.

Tidningen berättade den 17 oktober ifjol om att Dynäsfabriken under hösten hade flera produktionsstopp till följd av minskad orderingång. Detta som ett resultat av en konjunkturnedgång i hela branschen som började märkas under sommaren.

Den 11 september inträffade terrorattacken i New York. En händelse som fick återverkningar över hela världen. Även Dynäsfabriken påverkades.

Marknaden för Frantschachs produkter i Europa och Asien försämrades ytterligare. Något som alltså medförde ett flertal produktionsstopp under hösten.

Dynäsfabriken, som tillverkar säckpapper till säcktillverkningsindustrin, valde att dra ner på produktionen istället för att dumpa priserna i syfte att få igång försäljningen. Sedan dess har fabriken haft några ytterligare produktionsstopp.

- Det har varit relativt dåligt under hela hösten så vi har tagit bort volymer till och från. Sedan har vi alltid underhållsstopp under jul och nyår. Nu lät vi en av maskinerna stå några dagar extra efter nyår, berättar Pentti Pärssinen.

För närvarande är fabrikens bägge pappersmaskiner igång. Och idag ser situationen betydligt ljusare ut. Efterfrågan och orderingången är ganska bra, speciellt med tanke på att januari normalt är en dålig månad.

- Ja, det ser lite ljusare ut. Vi har rätt bra lönsamhet och en sund ekonomisk bas att stå på. Det är absolut inget krisläge.

Några planer på att permittera anställda har aldrig varit aktuella. Under de stopp man haft har personalen arbetat med bland annat underhållsarbeten. Nu ser man dessutom ljuset i tunneln.

- Marknaden går upp och ner även om det verkar som svängningarna kommer snabbare och snabbare numera. Men då det gäller den allmänna världskonjunkturen är det alltid svårt att veta. Prognosen är dock att det första halvåret blir svagt innan det svänger uppåt igen, säger Pentti Pärssinen.sten engblom

0612-77 17 63

sten.engblom@tidningen.to
Annons
Annons
Annons