Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern föreslår skattehöjning

/
  • Bertil Böhlin och övriga centerpartister i Kramfors kommunfullmäktige föreslår en tillfällig skattehöjning för att lösa skolproblemen.

Höj kommunalskatten med 40 öre under två år för att få ordning på BKU-nämndens ekonomi.
Det föreslår Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp i Kramfors.

Annons

– Det sista man vill är ju att höja skatten men vi ser ingen annan lösning. Vi tycker att vi kommit till vägs ände när det gäller skolfrågan, säger Bertil Böhlin.

Enligt Centerpartiets beräkningar skulle skattehöjningen innebära 73 kronor mer per månad för en person med en månadsinkomst på 25 000 kronor. Höjningen skulle ge kommunen cirka 13 200 000 kronor extra per år. Dessa pengar vill man oavkortat ska gå till BKU-förvaltningen och i första hand användas för att behålla nuvarande lärartäthet och stärka förutsättningarna för en god kvalitet i skolorna.

– Vi tror också att det kan ge en frist åt de andra förvaltningarna för alternativet är att ta pengar av dem. Men det finns ju inte så mycket att ta av där heller.

Bertil Böhlin är medveten om att det är ett tufft beslut att ta men anser att det ändå är något som måste göras.

– Och det handlar ju bara om två år för att få ordning och reda i skolfrågan. Vi tror att det är den frist som behövs.

Om skattehöjningsförslaget ska gå igenom krävs att även övriga partier i kommunfullmäktige ställer upp. Och vad de kommer att säga kan Bertil Böhlin inte sia om.

– Vi med våra sju mandat har i alla fall sträckt ut en hand, visat att vi tänkt till och vill något. Om de andra sedan tar den utsträckta handen vore det fantastiskt bra så vi får hoppas att de är med.

Kommunalrådet Micael Melander är dock inte särskilt imponerad av centerpartiets förslag.

– Det var ett annorlunda förslag för att komma från ett borgerligt parti. Särskilt med tanke på att de i riksdagen gör allt de kan för att sänka skatterna, säger han.

Melander tror inte att en tillfällig skattehöjning löser kommunens problem.

– Elevantalet minskar hela tiden så vi måste anpassa kostymen även om det är tufft och jobbigt. Att höja skatten under något år hjälper oss inte och någon höjning blir det inte så länge vi får styra i Kramfors.

Det Micael Melander istället efterlyser är mer hjälp från staten när det gäller att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten och att minska antalet personer som behöver försörjningsstöd.

– Centerpartiet kanske borde fundera lite mer på rikssidan där dom styr. Jobba för att man därifrån hjälper kommunerna med deras svåra situation med hög ungdomsarbetslöshet.

Läs ledaren från lördag den 13 maj om skattefrågan

Annons
Annons
Annons