Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ådalshälsan är bäst i Sverige

/
  • Camilla Johansson, företagssköterska, Monika Wiksell, enhetschef för Försäkringskassans lokalkontor i Sundsvall, samt företagsläkarna Bertil Eldeklint och Karin Nord diskuterar rehabilitering.

Regeringen har satt upp riktlinjer för hur företagshälsovården med snabba och samordnade insatser ska rehabilitera sjuka. Den företagshälsovård som 2011 bäst i landet svarade upp mot regeringens intentioner var Ådalshälsan i Kramfors.

– Det var en överraskning och vi blev jätteglada när vi fick veta det, säger Karin Nord, företagsläkare på Ådalshälsan.

Annons

Det är siffror ur Försäkringskassans samlade statistik som ger Ådalshälsan den hedrande topplaceringen. Karin Nord har också fått berätta om arbetsmetoderna för socialdepartementet.

– Jag tror att det är en fördel med de öppna relationerna man kan ha på en liten ort. Det är också viktigt med kontinuitet och vi har personal som jobbat i många år och hunnit skapa kontakter.

Hon framhåller ett mycket bra samarbete med Försäkringskassan i Sollefteå och Sundsvall samt Ådalshälsans uppdragsgivares, företagen i Kramfors, positiva inställning.

– De betalar ju varje minut av vårt arbete.

Så är inte situationen överallt i Sverige. Sveriges företagshälsovårds VD-ars förening har presenterat siffror över tillgången till företagshälsovård bland landets 4,4 miljoner anställda. Av dessa har en miljon vad man betraktar som en rätt bra företagshälsovård, en miljon har en halvdan, för en miljon finns den bara "på papperet" medan 1,4 miljoner saknar den helt.

Målet på Ådalshälsan är att sätta igång återgärder så tidigt som möjligt, helst redan innan den enskilde blivit sjukskriven. Olika yrkeskategorier som sjuksköterskor, läkare, sjukgymnaster, psykologer och beteendevetare, samtliga med specialistkompetens, finns att tillgå.

– Men naturligtvis är det också viktigt att den enskilda individen gör sitt för att rehabiliteringen ska gå så bra som möjligt, säger Camilla Johansson, företagssköterska vid Ådalshälsan.

Ådalshälsan besöktes i går av Monika Wiksell och Göran Modin, båda engagerade i Försäkringskassans pågående projekt för att förenkla sjukförsäkringsprocessen. De berömde rehabiliteringsarbetet i Kramfors för att vara snabbt och ha stor tonvikt på det förebyggande.

Annons
Annons
Annons