Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

35-åring fick hjärnskador efter grov misshandel

/
  • Under fredagen inleddes rättegången mot den 21-åriga och 25-åriga männen som åtalas för att ha misshandlat en man från Kramfors medvetslös.

Under fredagen hölls rättegången mot den 21-åring och den 25-åring som åtalas för synnerligen grov misshandel av en man från Kramfors.

Annons

I fredags hölls rättegången om den brutala misshandeln i Kramfors.
Under fredagen hölls rättegången mot den 21-åring och den 25-åring som står åtalade för en synnerligen grov misshandel av en man från Kramfors.

Åtalet gäller en händelse den 2 april i ett bostadshus i centrala Kramfors. När polispatrull anlände till platsen hittade de målsäganden, en 35-årig man, liggandes medvetslös i ett trapphus. Uppför stentrappan gick ett spår av blod som kom ut från en lägenhet.

Mannen visade tydliga tecken på att ha blivit grovt misshandlad och fördes omedelbart till Sollefteå sjukhus. Där förseddes han med respirator innan han flögs med helikopter till Umeå sjukhus och opererades akut. Mannen låg därefter medvetslös i flera dygn. Han flyttades till länssjukhuset i Sundsvall och hamnade till slut vid rehabiliteringen i Härnösand. Där är han fortfarande inskriven, över två månader efter händelsen.

Enligt förundersökningen, som utgått från rättsmedicinska utlåtanden, har mannen ådragit sig permanenta skador efter misshandeln. Bland annat har en hjärnskada konstaterats som orsakar nedsatt kognitiv förmåga vilket påverkar närminnet.

Under rättegången satt målsäganden och torkade tårar som rann från ögonen innan han berättade att det berodde på att tårkanalerna inte längre fungerar ordentligt. Även det uppgavs vara ett resultat av misshandeln.

Kammaråklagare Staffan Blyberg hävdade att 35-åringens skador kan kopplas till den misshandel han utsattes för den 2 april.

Som bevisning användes ett stort antal vittnen, bland annat två kvinnliga bekanta till 35-åringen som inledningsvis befann sig i lägenheten där misshandeln skedde, två boende i samma trappuppgång, en polis från patrullen på plats och en rättsmedicinsk läkare.
Åklagaren berättade även om de många tekniska fynd som gjordes i samband med brottsplatsundersökningen, bland annat en blodig sko i ett badkar, ett par nedblodade byxor i en plastpåse och en hoprullad matta full med blod.

Exakt vad som den aktuella kvällen var oklart för målsäganden. På grund av de hjärnskador han ådragit sig under misshandeln var hans minnesbilder från händelsen mycket begränsade.
– Jag minns att vi träffades på torget, gick hem till en av killarna och drack alkohol och att det sedan blev något tjafs. Mer minns jag inte, säger han under förhör.
Efter rättegången fortsatte förhandlingarna utan den 35-årige mannen som bad om att få lämna salen.

Annons
Annons
Annons