Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

26-åring nekar till knark

/
  • En 26-årig man från Tyskland stod inför rätta för delaktighet i den knarkhärva med förgreningar till Husum, Nyland och Prästmon som avslöjades i somras. Han nekar till inblandning, men har vid två tillfällen 2010 och 2011 befunnit sig i Nyland och Husum.

Den påstådda huvudmannen i knarkligan är spårlöst försvunnen. Sex andra har redan dömts och fått sina straff i tingsrätt och hovrätt. Under fredagen inleddes rättegången mot en 26-årig tysk medborgare.

Annons

Det var förra året som knarkligan med förgreningar i Husum och Ådalen avslöjades. Flera tyska medborgare och två personer från Kramfors avslöjades med att ha begått narkotikabrott.

26-åringen som på fredagen stod inför rätta anhölls i sin frånvaro den 29 november förra året och greps den 30 december i Tyskland. Han överlämnades till Sverige i mars och har varit häktad sedan den 16 mars.

Han nekar till att ha någon som helst inblandning i narkotikabrotten.

– Jag var i Sverige på semester, säger 26-åringen.

Enligt åklagaren har 26-åringen smugglat in åtskilliga kilo cannabis och amfetamin till Sverige, finansierat utrustning till knarkodlingen som avslöjades i Husum och som tidigare varit i Nyland. Mannen misstänks även på andra sätt ha deltagit i knarkhanteringen.

Nyland utanför Kramfors spelar en central roll i målet. Det var dit 26-åringen kom under sin första resa till Sverige.

– Jag körde upp en bil åt en vän som jag spelade basket med hemma i Tyskland, säger 26-åringen i rätten som förklaring till varför han hamnade i Kramfors och Nyland.

Att det i bilen fanns ett reservdäck med stora mängder cannabis och amfetamin hade han inte en aning om. 26-åringen berättade också hur han träffat de övriga i knarkligan.

Åklagaren försöker visa på att 26-åringen inte bara fraktat upp narkotikan till Nyland utan varit mer inblandad än så. De två vittnen som hann höras av domstolen har pekat ut 26-åringen tidigare och är redan dömda.

Det första vittnet befann sig i Nyland när 26-åringen kom dit tillsammans med den försvunne mannen från Tyskland. Han berättade för rätten hur reservdäcket bars in och öppnades och att narkotikan paketerades.

Förhör med ytterligare vittnen kommer att hållas på fredag när rättegången fortsätter. 26-åringen blir kvar i häkte fram till dess.

Annons
Annons
Annons