Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 björnar skjutna i Västernorrland

/

Alla våra norrländska grannlän har nu avbrutit björnjakten sedan kvoterna redan fyllts.

I Västernorrland har däremot bara 18 av de 22 tilldelade björnarna nu skjutits.

Annons

– Men vi har goda förhoppningar om att kvoten ska vara fylld senast när jakten slutar 15 oktober. I fjol hade vi bara 18 björnar tilldelade och då sköts det fullt redan 14 september, säger rovdjurskonsulent Lars Wiklund.

Han tycker att jakten hittills fungerat bra. Två björnar har dock blivit påskjutna utan att dödas, något man absolut bör undvika. Policyn för jägarna är att bara skjuta när man är helt säker att träffa rätt. Med stöd för vapnet, bara mot en björn som visar sidan och helst inte på längre avstånd än 80 meter.

Båda missarna gjordes nere i Medelpad. I det ena fallet gjorde man en undersökning som visade att kulan troligen bommat helt och den räknas som oskadd. Man hittade till och med kulans nedslagsplats.

– I det andra fallet fann man hår efter björnen och det gjordes eftersök utan att den hittades. Den björnen har räknats bort från kvoten.

Något länsstyrelsen i sin rovdjursförvaltning märkt av är att det fins en trend mot att det skjuts mycket björnar i inlandet, i Sollefteå och Örnsköldsvik. Dessutom har man i Jämtland beslutat att minska björnstammen där, vilket påverkar länets björnantal eftersom de rör sig över långa sträckor.

I år har det däremot inte skjutits en enda björn i Kramfors och Härnösands kommuner.

– Det är lite mindre marker där och svårare att organisera jakten på större områden. Trenden är därför att björnstammen ökar i centrala delarna och mot kusten, medan den minskar i inlandet.

Enligt den gällande rovdjursförvaltningen ska man sträva mot att det finns 180-220 björnar i länet, motsvarande 18-22 honor som får ungar varje år.

– Vi ligger nog för närvarande inom den ramen, en bit över 200 djur.

Annons
Annons
Annons