Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårstas diakonutbildning hotad

/

Nu riskerar Vårsta i Härnösand att tappa sin diakoniutbildning.
Ett förslag har tagits fram av Svenska kyrkan som går ut på att samlokalisera alla kyrkliga utbildningar.
Det skulle innebära att Vårsta förlorar sin diakoniutbildning som är viktig för Vårstas verksamhet.

Annons

En ny utredning vill att Svenska kyrkans utbildningar för blivande diakoner, präster och musiker samlokaliseras till Mälardalen.

Nämnden för forskning, utbildning och kultur inom svenska kyrkan tänker sig ett utbildningsinstitut i egen regi som ska lokaliseras till Uppsala vilket betyder att Vårstas diakoniutbildning sannolikt skulle läggas ned. .

Vårsta har i 100 år utbildat diakoner inom Svenska kyrkan. Detta kommer dock inte innebära att Vårsta försvinner. Vårsta driver även en konferensanläggning, restaurang, ett kriscenter och en trädgård.

Dessutom arbetar Vårsta med grön rehabilitering i samarbete med bland annat arbetsförmedlingen, landstinget och kommuner. Man har också boende för äldre inom området.

– Vi satsar också på fortbildning och kompetensutveckling i samarbete med Mittuniversitetet, säger Ninni Smedberg direktor och chef för Vårsta.

En nedläggning av utbildningen skulle enligt henne innebära att de två nordligaste stiften skulle få svårare att rekrytera personer för diakonin.

Tor Frylmark är ordförande i den stiftelse som driver Vårsta.

– Målsättning är att Vårsta ska leva vidare, säger han.

En anledning till utredningens förslag är att man vill kraftsamla sina resurser eftersom det finns för få studenter på respektive utbildningsort. Med ett utbildningscentrum skulle Svenska kyrkan kunna samla sina utbildningsresurser.

Det innebär ett lärarkollegium med hög samlad specialistkompetens och många kontaktytor. Med ett utbildningscentrum kommer man att ha gemensam antagning och därmed kan man undvika konkurrens om de studerande mellan olika institutioner.

– Jag reagerar starkt på att man inte inser att större delen av landet faktiskt ligger norr om Uppsala, och att det är lika långt för våra studerande från Norra Sverige att fara till Uppsala som det är för de som far söderifrån till exempel Härnösand, säger Christina Meltin Westerlund (S) som sitter i kyrkomötet och som kommer reservera sig mot förslaget.

Hon anser att man behöver varje arbetstillfälle i norr.

– Och det måste vi få de styrande att inse. Mälardalen må växa befolkningsmässigt, men det är bland annat på grund av att studenter ofta far söderut dit utbildningar och arbete finns. Mälardalens tillväxt beror alltså bland annat på att Norrland avfolkas, säger Christina Meltin Westerlund.

Förslaget kan också påverka kyrkomusikerutbildningen i Mellansel.

Annons
Annons
Annons