Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varslen har fördubblats

/

Nära 50 000 personer har varslats om uppsägning i Sverige i år, den högsta siffran på tre år.

Västernorrland går åt samma håll. Varslen i september fördubblades jämfört med i fjol.

Annons

Volvo i Säffle, Holmen i Hallstavik, SSAB i Borlänge, Oxelösund och Luleå. En våg av varsel slår över landet.

Enligt arbetsförmedlingens senaste siffror varslades mer än 7 300 personer i september, en ökning på drygt 60 procent jämfört med samma månad förra året.

I Västernorrland är siffran 163 jämfört med 86 i fjol. Detta samtidigt som antalet nyanmälda lediga platser i länet minskar kraftigt.

– Jag hoppas verkligen att detta inte är en trend som kommer att fortsätta. Trots att det är långt ifrån alla som varslas om uppsägning som blir uppsagda eller arbetslösa är givetvis en ökad varselnivå oroväckande, säger Marie-Louise Ek, talesperson för arbetsförmedlingen i Västernorrland, i en presskommentar.

Det var totalt 700 nya jobb som tillkom i september. Samma månad året innan nyanmäldes 1100 lediga platser.
– Vi påverkas av stort och smått i Europa. Självklart märks konjunkturen i omvärlden även här, säger Fredrika Henriksson, som är nytillträdd arbetsförmedlingschef i Örnsköldsvik.

Främst minskar företag inom industri, byggnad, transport och finansiell verksamhet och det är en utveckling som förvånar.

– Detta är en anmärkningsvärt stor nedgång. Vi följer utvecklingen noga och kommer att förstärka våra arbetsgivarkontakter än mer, uppger Marie-Louise Ek.

I augusti i år varslades bara 28 personer i länet. Uppgången som kom i september berör mest tillverkningsindustri, handel, företagstjänster, fastigheter och transporter.

Ett färskt exempel som vi berättat om är Träteam i Kramfors som varslar 9 av de 62 anställda.

På pluskontot kan samtidigt skrivas att den totala arbetslösheten faktiskt sjunker i Västernorrland. Officiellt är andelen arbetslösa i dag 10,1 procent (10,3 förra månaden).

Annons
Annons
Annons