Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägrar betala faktura från blufföretag

/
  • Vägrar betala faktura från blufföretag. Vanja Höglund, 67, påstods ha tecknat ett avtal muntligen i september 2011 med 118 108. Men just den dagen jobbade hon extra och kunde inte svara i telefon.

Vanja Höglund, 67, i Härnösand blev uppringd av en aggressiv försäljare och uppmanad att betala en faktura på 24 000 kronor.

Några tjänster har hon dock aldrig beställt. Så hon vägrar betala.

– Jag jobbade extra den dag avtalet skulle gjorts upp och kunde omöjligen svara i min privata telefon, säger hon.

Annons

Vanja Höglund bestrider fakturan och har nu polisanmält företaget. Hon tror att 118 108, som företaget kallar sig, riktat in sig på äldre människor.
– De tror kanske att pensionärer är rädda för att hamna hos kronofogden och därför lättare att få på kroken. Men jag viker mig inte en tum. Med min bakgrund inom bankvärlden är jag införstådd med vikten av att ingå hundraprocentiga avtal och nappar aldrig på telefonförsäljares locktoner.
118 108 är ett tämligen nytt blufföretag som lurat företagare över hela landet på tusentals kronor. Företrädare för 118 108 Media Solution ringer runt och påstår att företagare har gamla gratisavtal och att dessa övergått till att börja kosta pengar eftersom de inte har sagts upp i tid.
Företagarna "pressas" till att spela in en uppsägning av avtalen för att slippa få en faktura på cirka 24 000 kronor. Uppsägning innebär dock en kostnad på mellan 6 000 och 12 000 kronor. Och något avtal existerar inte.
Vanja Höglund, som äger en jordbruksfastighet tillsammans med tre syskon och därför finns i företagsregistret, blev uppringd av företaget i början av oktober. Hon påstods ha tecknat ett avtal på "Guldpaketet" den 12 september 2011. Just den dagen jobbade hon dock extra på Landshypotek i Härnösand och hade inte möjlighet att svara i sin hemtelefon. Försäljaren från 118 108 var dock enträgen och hävdar att det finns en ljudinspelning där Vanja bekräftar att avtalet ingåtts. När hon frågade vad som ingick i tjänsten hon beställt fick hon inget svar.
– Vi har inte gått med på något avtal. Det blev ett irriterat samtal. Försäljaren var mycket aggressiv och när jag krävde att få höra ljudinspelningen hämtade han en kollega som var minst lika oförskämd och påstridig. Jag stod dock fast vid att jag inte beställt något.
Vanja vill nu varna andra för 118 108.
– Jag blev rejält upprörd. Fakturor som man inte beställt ska man stryka ett streck över och inte underteckna. Det jag utsattes för var ett bedrägeriförsök, säger hon.
Svensk Handel har nu lagt upp företaget 118 108 Media Solution på sin varningslista över oseriösa företag. Att företag blir lurade att betala falska fakturor är inget nytt fenomen. Varje år drar blufföretagen in hundratals miljoner på att lura företag och privatpersoner.

Annons
Annons
Annons