På allehanda.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Vägglössen tog ett år att få bort

+
Läs senare
/

Sex saneringar, 50 000 kronor och ett år av oro. Birgitta Kjellström har plågats av vägglöss och ännu är det inte säkert om de är borta. Skadedjur blir vanligare i samma takt som de blir tuffare att bli av med. – Globaliseringen gör att lössen sprider sig i rekordfart, menar Folke Dahlqvist, regionchef på saneringsföretaget Nomor.

– Jag känner mig inte trygg i mitt eget hem, säger den forna Härnösandsbon Birgitta Kjellström som drabbats av vägglöss. Det var förra sommaren då Birgitta besökte Ångermanland för en begravning som hon fick med sig skadedjuren hem till sitt radhus i Uppsala, och sedan dess har ångest och stress varit ständiga följeslagare.

– Jag har fått göra sex stycken saneringar, berättar Brigitta Kjellström. Utöver saneringarna har lössen krävt utgifter på 50 000 kronor, en ständig oro och rädsla över att skadedjuren ska komma tillbaka när som helst. Det tar mellan sex till åtta månader innan man kan fastställa om vägglössen är borta för gott.

Ett av företagen i Sverige som finns till för sanering är Nomor.

– Sedan 2004 har det varit en extrem ökning. Mellan 2009 och 2010 ökade antal saneringar från strax över 1000 till över 2000 , säger Folke Dahlqvist, regionchef norr på Nomor.

Vad beror ökningen på ?

– Det beror på globaliseringen. Vi reser mer mellan länder nu och får med oss lössen när vi åker hem. De kan även spridas via begagnade möbler, säger Folke Dahlqvist.

En åtgärd som blivit mer förekommande är att många second hand-butiker värmebehandlar möbler för att ta död på eventuell ohyra.

Finns det något man kan göra i förebyggande syfte?

– Vi måste börja leva på ett annorlunda sätt nu när smittorisken är hög. Bland annat undvika att packa upp när man befinner sig på hotellrum, låt kläderna vara kvar i väskan under vistelsen, menar Folke Dahlqvist.

Väl hemkommen från resan anser Folke Dahlqvist att man bör vara noggrann med sin tvätt och försöka att inte lämna plaggen på golv eller blanda dem med kläder som aldrig lämnat hemmet. Ansvaret att skydda sig från ohyran ligger på både privatperson och saneringsföretagen, menar han.

Birgittas resa mot ett lusfritt hem tog sin början förra sommaren men inte förrän nu, ett år senare, verkar skadedjuren ha försvunnit. Året har inte bara varit en psykisk påfrestning utan har även haft en negativ påverkan på hennes ekonomi.

– Försäkringsbolagen har betalat saneringarna men jag har inte fått någon ersättning för möbler jag varit tvungen att kasta eller den summa jag har lagt på klädpåsar, platssäckar och förrådsutrymme.

Birgitta Kjellströms stora problem med vägglössen innebär att hon i framtiden blir mer tveksam till att ge sig ut på resor.

 • Så undviker du att ta med dig vägglössen hem

  På hotellrummet:

  Ställ resväskan högt och långt ifrån säng eller annan möbel som kan användas som sovplats.

  Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån.

  Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

  Vid hemkomsten:

  Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta, gärna vid 60 °C om det går. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och in i frysen under några dygn.

  Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen läggs i en plastpåse och stoppas in i frysen under flera dygn, därefter kan den kastas. Den kan också behandlas med värme max 60 °C i värmeskåp eller alternativt vanlig insektssprej, speciellt i skrymslen och håligheter.

  Om du upptäcker blodfläckar på lakanen i bostaden, kontakta saneringsföretag.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons