Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(V)ill satsa på länets skogar

/
  • Miljön står högst på den politiska dagordningen för Thomas Lundberg, läkaren från Kramfors som tagit över som ordförande i Vänsterpartiet Västernorrland.

Starkast i Kramfors, svagast i Örnsköldsvik.

– Det är i det gamla röda Ådalen vi får rösterna, konstaterar Thomas Lundberg, ny ordförande för Vänsterpartiet i Västernorrland.

Nu hoppas partiet på nya grepp i länets skogar.

Annons

Vänsterpartiet fick nästan 10 procent av rösterna i Kramfors i kommunvalet 2010. Det är tre gånger mer än i Örnsköldsviks kommun.

Varför just socialdemokratiskt styrda Örnsköldsvik utmärker sig i nederkant vet inte Thomas Lundberg.

– Jag har funderat på det också. Vi ska faktiskt diskutera sådana frågor nu i höst. Kanske är det så att Socialdemokraterna har ett väldigt bra fackligt arbete på de stora arbetsplatserna i Ö-vik, funderar han.

Partiet bytte partiledare i början av året. Jonas Sjöstedt trädde till efter Lars Ohly och det blev en viss Sjöstedt-effekt. Men den var liten och den var kortvarig.

I dag är det mest tyst om Vänsterpartiet.

– Ja, väldigt tyst. Jonas har berättat att han hade femtio större intervjuer i januari. Sen kom Löfven. Då dog allting.

– Jonas har ju synpunkter varje dag. Läs hans blogg. Men media har helt enkelt slutat rapportera, förklarar Thomas Lundberg.

Själv tillträdde Thomas Lundberg som länsordförande i mars. Vänsterpartiet har precis som fem andra partier i Västernorrland passat på att ömsa skinn i ledningen så här mitt emellan två val.

Ingen Lundberg-effekt?

– Det finns nog ingen sådan, nej. Men det fanns lite grann längre tillbaka, jag blev inkryssad i Kramfors när jag stod längre ner på listan och egentligen inte ville fortsätta. Samma sak i EU-valet, då blev jag uppkryssad på vår rikslista.

Om vi fullföljer kryssmatematiken hade Thomas Lundberg faktiskt något fler personröster än Christina Höj Larsen i Härnösand i riksdagsvalet senast. Men det räckte inte för att kasta om resultatet och riksdagsplatsen, Vänsterpartiets enda mandat från länet, gick till Höj Larsen.

Thomas Lundberg blev kvar på sitt jobb som barnläkare i Härnösand och barnhälsovårdsöverläkare på landstinget.

Som viktigaste politiska fråga pekar han på miljön.

– Miljöfrågorna måste fram. De kommer att få ökad betydelse även i vårt parti. Vi har tillsatt en eko-eko-grupp som tittar på hur vi ska få en ekologiskt hållbar ekonomi.

Samma syn vill partiet lägga på ett lokalt miljöprogram för Västernorrland. Det leder till nya radikala förslag för länets omfattande skogsområden.

– Hur bedrivs skogsbruket i dag? Är det hållbart? Och hur bedrivs jordbruket? Jag tror man måste modifiera kalhyggespolitiken och införa exempelvis djurhållning i skog.

– Här finns egentligen stora arealer för mer jordbruk. Man kanske kan ge bidrag till att flytta ut från storstäderna. Risken är stor att arealer köps upp av tyskar och holländare. Europa har redan börjat tänka på det här, säger Thomas Lundberg.

Andra heta vänsterämnen är vinster i vård och skola samt integration. Thomas Lundberg möter dem båda till vardags, dels i den infekterade skolfrågan i Kramfors som garanterat blossar upp i höst igen, dels i yrkesutövningen som barnläkare.

– En mer human invandringspolitik ligger mig varmt om hjärtat, inte minst de ensamkommande flyktingbarnen som jag möter. En del av dem avvisas. Till vad?

Vänsterpartiet var i många år en del av landstingsmakten som vårdalliansen tog över för två år sedan.

– Det var en ganska trött socialdemokrati som förlorade. Ja, Vänsterpartiet också, medger Lundberg.

– Men man drunknar som litet parti. Vårt inflytande syns inte. Nu ser vi över vårt landstingsprogram till 2014.

Drunkna tänker han inte göra i regeringsfrågan. Tiden är förbi att enbart vara stödparti åt Socialdemokraterna om det blir en röd eller rödgrön majoritet i nästa riksdagsval.

– Jag vet inte hur strategerna i partiet resonerar. Men jag har svårt förstå att vi inte skulle kräva platser i regeringen, menar ordföranden i Västernorrland.

Thomas Lundberg engagerade sig tidigt i studentrörelsen redan på 1960-talet och reste runt i Sovjet, Kina och Albanien när det begav sig. Senare har han jobbat en period i Moçambique, efter landets frigörelse från Portugal.

Naturligtvis vore det journalistiskt tjänstefel att inte fråga om en vänsterledare är kommunist.

– Nej, aldrig kommunist. Däremot socialist. Och jag tyckte om Kina, det jag såg då, på 70-talet. Men det var i kontrast till Sovjet, förklarar han.

Annons
Annons
Annons