Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryck-kammaren på vägatt flyttas till Boden

Annons
Tryck-kammaren på väg

att flyttas till Boden

Tryckkammaren på Härnösands sjukhus är på väg att försvinna.

Försvarsmakten som äger tryckkammaren vill flytta den till Boden där armén har fältarbetsdykare och detta helst redan i vår.

Björn Olander, chef för försvarsmaktens dykeri och navalmedicinska centrum, aviserar att man vill säga upp avtalet med landstinget Västernorrland i och med att det löper ut den 30 september 2002.

Tryckkammaren gör större nytta på annat håll.

- Vi överväger att föra den till en plats där den bättre gagnar försvarsmaktens behov. Bakgrunden är ju att dykeriverksamheten uppe i Härnösand reduceras kraftfullt.

- Våra överväganden grundas på en framställan från I 19 i Boden. Däruppe har de en enhet som dyker. De dyker långt uppe i fjällvärlden också. Av säkerhetsskäl är det då viktigt att man har med en kammare som är lätt tillgänglig, säger han.

Utgångsstationeringen blir i Boden. Eftersom tryckkammaren är flyttbar får den sedan rulla med på trailer till de platser där armédykarna i Norrlands ingenjörsbataljon agerar.

Avsikten är också att samarbeta med den civila sjukvården i Norrbotten på samma sätt som man gör i dag med Västernorrland och sjukhuset i Härnösand.

Flytten vill man om det går genomföra redan under våren.

- Behovet finns ju redan uppe i Boden och det är tveksamt om behovet finns kvar i Härnösand. Om det då inte innebär någon större olägenhet för landstinget så ser vi gärna att man genomför det här så fort som möjligt, säger Björn Olander.

- Det finns ju bara en aktiv dykare kvar i Härnösand i sjöstridskompaniet och han kan inte av säkerhetsskäl dyka ensam. Det måste finnas med en dykarledare. Om det ska dykas måste det tillföras folk. Det är numera en stor apparat att dyka på Norrlandskusten, i försvarsmaktens regi i varje fall.

- Sedan vet jag inte hur landstinget ser på behovet. De ska bli intressant att se. I vilket fall som helst lutar det mot att vi säger upp avtalet eftersom vi de facto behöver tryckkammaren mer i Boden än i Härnösand.

- Man får se det här som ett led i avvecklingen av den marina verksamheten på Norrlandskusten med fokus på Härnösand. Det är verkligheten.

Även Härnösands garnison har ombetts att lämna synpunkter på flyttplanerna.

Försvarsmakten förfogar över fyra flyttbara tryckkammare av det här slaget i hela landet. I Boden i dag har man en enklare "tvåmanskammare". Den anses inte uppfylla säkerhetskraven.

Tryckkammaren i Härnösand används inte bara akut vid dykolyckor. Den utnyttjas också vid behandlingar av bland annat rökskador och benröta.

Medicinskt ansvarig är överläkaren Per Skude. Han har inte gått att nå för kommentarer.

Sjukhusdirektör Per Nilsson känner inte till försvarets planer.

- Jag har fått en beskrivning av Per Skude hur tryckkammaren används i olika sammanhang. Men jag har inte hört några tankegångar åt det här hållet.

- Det här är en nyhet för mig. Jag kan inte kommentera det ytterligare, säger Per Nilsson.

Klas Leffler
Annons
Annons
Annons