Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trippelmördaren kvar i sluten vård

Ragnar Nilsson som dömdes 2010 för trippelmord i Härnösand ska stanna på den rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall för fortsatt vård.
Det har han själv inga invändningar emot.

Annons

Beslutet att Ragnar Nilsson fortfarande ska vara intagen för sluten rättspsykiatrisk vård slås fast i en dom från förvaltningsrätten i Härnösand.

I december förlängdes den rättspsykiatriska vården senast. Utskrivning måste enligt lag avgöras i domstol senast inom sex månader igen i en särskild utskrivningsprövning.

Enligt chefsöverläkaren på rättspsyk lider Ragnar Nilsson av en allvarlig psykisk störning och har behov av fortsatt sluten vård.

Förvaltningsrättens sakkunnige specialist konstaterar att han är dömd för allvarlig brottslighet och har vårdats en kort period. Han instämmer i att den slutna rättspsykiatriska vården bör fortsätta.

Förvaltningsrättens slutsats är att förutsättningarna för att den rättspsykiatriska vården ska upphöra inte är uppfyllda. Därför ska den fortsätta.

Några detaljer om vården och utvecklingen redovisas inte i domen. Vad som har framkommit i förvaltningsrättens muntliga förhandling bakom stängda dörrar beläggs med sekretess.

Klart är att Ragnar Nilsson själv medger fortsatt sluten vård. Åklagaren har inte heller något att invända.

Vid prövningen i juni förra året fastslog läkaren att vården fungerar och att Ragnar Nilsson på det stora hela har gjort framsteg.

Det var i maj 2010 som Ragnar Nilsson, som snart fyller 24 år, knivmördade sina småsyskon och slog ihjäl sin tidigare styvpappa med en yxa i Härnösand.

Han greps senare i Holmsund utanför Umeå där han försökt ta sig ombord på ett lastfartyg till Tyskland. Två dagar efteråt häktades Ragnar Nilsson och tingsrätten beslutade att han skulle genomgå en stor sinnesundersökning.

I rättegången var åklagare och försvarare överens om att Ragnar Nilsson skulle dömas till vård och inte till fängelse. Detta då han erkänt morden och då det rättspsykiatriska utlåtandet visat att han lider av en allvarlig psykisk störning.

Annons
Annons
Annons