Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Treveckorsbaby fick nytt hjärta

/
  • Mirakelbabyn. Henry Bohman var bara tre och en halv vecka gammal när han i november 2010 fick ett nytt hjärta på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Nu är det en pigg krabat som ständigt pockar på mammas uppmärksamhet hemma i villan i Saltvik utanför Härnösand.
  • Varje liten förkylning innebär en oro för familjen. För att undvika smittspridning får alla besökare först tvätta händerna i handsprit innan de bekantar sig med Henry.

Henry föddes i höstas på Sundsvalls sjukhus efter ett dramatiskt kejsarsnitt, fem veckor för tidigt. Men hjärtat orkade inte slå riktigt. Tre veckor senare var han yngst i Sverige att få ett transplanterat hjärta.

Annons

– Vi är så tacksamma att det finns föräldrar som trots sin sorg donerar sitt barns hjärta, säger mamma Therese Bohman, 32, i Härnösand.

Henry har just fyllt sju månader och så smått börjat bekanta sig med den nya miljön i villan i Saltvik, en knapp mil norr om Härnösand.

Det har varit ett halvår när familjen, mamma Therese och pappa Jörgen, 33, pendlat mellan hopp och förtvivlan. Det efterlängtade barnet, familjens första, visade sig vara allvarligt sjuk. Det var något fel med hjärtat. Lille Henry hann inte mer än komma ut ur mammas mage innan det blev iltransport till Göteborg och Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Det visade sig att han drabbats av hjärtmuskelinflammation, myokardit, förorsakat av ett virus i magen. Efter 18 dagar på sjukhuset blev läget kritiskt. Utsikterna att han skulle överleva små och föräldrarna tillfrågades om de kunde tänka sig en hjärttransplantation.

– Det fanns ingen tvekan, vi bestämde oss på en gång, säger Therese.

– Vi fick beskedet att en hjärttransplantation var vår och Henrys enda möjlighet, men att utsikterna att hitta ett så litet hjärta var mikroskopisk. Läkarna var väldigt tydliga med att ge oss några förhoppningar.

Men redan efter en vecka ringde telefonen. Nu fanns det ett hjärta som passade Henry.

På eftermiddagen den 5 november påbörjades operationen. Sju timmar senare rullades Henry ut på IVA. Allt hade gått bra. Efter operationen fick han ligga kvar i respirator under tiden han var nedsövd för att kunna andas. Men för första gången sedan Henry skrevs in i Göteborg klarade han cirkulationen själv utan hjälp av hjärt- och lungmaskin.

Totalt har det blivit sex månader för hela familjen i Göteborg. Therese och Jörgen har varit inkvarterade i det Ronald McDonald-hus som finns i anslutning till sjukhuset. Det har gjort det möjligt att vistas nästan dygnets alla timmar med sin son.

Den 18 april kom familjen hem till Härnösand. Idag är Henry en pigg liten krabat som visserligen behöver mycket tillsyn, men blir starkare för var dag.

– Vi är så lyckliga att allt gått väl. Den tacksamhet vi känner mot de föräldrar, någonstans i Europa, som mitt i sorgen över att ha mist sitt eget barn donerade barnets hjärta går inte att beskriva i ord. Det är den största gåva en människa kan få, säger Therese.

Båda föräldrarna har valt att anmäla sig till donationsregistret efter sonens hjärttransplantation.

– Många lever i tron att de inte ska drabbas. För oss var det självklart att ställa upp i donationsregistret efter det som hänt. Tar man emot ska man även kunna ge något tillbaka.

På Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus transplanterades under 2010 fyra barn varav Henry var det fjärde.

Annons
Annons
Annons