Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog sitt liv när vården dröjde

/
  • Susanne Ström berättar om styvpappans komplikationer efter en höftledsoperation i Sundvall. Hon uppmanar andra att påtala brister i sjukvården.
  • Richard Stiernström tog sitt liv i augusti 2010, sju månader efter operationen.

Höftoperationen gick snett. Såret infekterades och hjälpen från länssjukhuset i Sundsvall drog ut på tiden.

Richard Stiernström i Härnösand orkade inte vänta. Han tog sitt liv.

– Pappa dog inte av sjukdom. Han dog av brist på omsorg, säger styvdottern Susanne Ström.

Annons

Tandläkaren Richard Stiernström var en Härnösandsprofil på flera sätt. Utanför den dagliga praktiken levde han för kultur och estetiska värden.

Han gav ut flera böcker och han låg bakom en stor donation till en minnesstaty av författaren Bertil Malmberg som invigdes tidigare i år utanför sambiblioteket.

Richard Stiernström dog i augusti 2010, 67 år gammal. Han valde själv att avsluta sitt liv.

Normalt skriver vi inte om självmord. Normalt pratar man knappt heller offentligt om en sådan händelse.

I Richard Stiernströms fall gör vi ett undantag. Detta i samråd med anhöriga och efter att Socialstyrelsen har granskat ärendet och riktat hård kritik mot bristerna i vården.

Susanne Ström som följde styvfaderns komplikationer steg för steg efter höftoperationen i februari 2010 är upprörd.

– Det är fruktansvärt det som har hänt. Vi får aldrig Richard tillbaka. Men jag hoppas kunna hjälpa andra. Jag uppmuntrar alla att påtala brister i vården och anmäla, säger hon.

En sak som förundrar är att sjukhuset inte gjorde någon egen Lex Maria-anmälan. Det är rutin vid vårdrelaterade självmord. Susanne Ström fick anmäla själv.

– Jag ringde fyra dagar efter dödsfallet och berättade. Jag sa till läkaren att jag håller dem till stor del ansvariga. Men de gjorde ingen anmälan. Jag undrar också varför.

Susanne Ströms känsla är att de ansvariga i Sundsvall struntade i hur det gick. Kontrasten är skarp mot hur Richard själv alltid ställde upp på sina patienter, även om det så råkade vara på en söndag.

Vad han tyckte i egna ord framgår i ett avskedsbrev som också lästes upp vid begravningen.

– Han blev utlämnad till vården. Han lovades saker som aldrig hände. Han kom i underläge och förlorade kontrollen över sitt liv. Jag tror det knäckte honom.

– Mamma gick bort året innan. Men Richard kom igen. Vi peppade honom till operationen. Även det känns tungt att bära nu, berättar Susanne Ström.

Socialstyrelsen kritiserar Södra sundets vårdcentral i Härnösand för att sårinfektionen inte remitterades direkt till ortopedkliniken i Sundsvall.

Men den allvarligaste kritiken gäller omhändertagandet på länssjukhuset. Brister påtalas i uppföljning och kontinuitet, oklarhet om vilken läkare som var ansvarig, dålig information till patienten, hanteringen av en remiss till Umeå och svaret på en sårodling.

Socialstyrelsen släpper inte fallet utan tänker gå vidare och särskilt granska hur man tar hand om patienter med den här typen av besvär i Sundsvall.

Granskningen välkomnas av Susanne Ström.

– Ja, låt det inte hända igen! Richard får vi inte tillbaka. Men det känns som att man kan upprätta hans heder.

Annons
Annons
Annons