Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödpengarna drogs in - nu går skolan på knäna

/
  • Lars-Gunnar Hultin (V), ordförande i skolnämnden.
  • Britt-Inger Stein Öhrnell, tillförordnad förvaltningschef för skolförvaltningen.

I vintras avskaffades Salsa-pengen, som har gått till skolor med behov av mer resurser. Det har lett till ekonomiska problem för Solens rektorsområde.

Annons

Härnösands kommun har tidigare delat ut en Salsa-peng till de skolområden som man ansett har ett ökat behov av resurser utifrån några faktorer i Salsa-modellen, bland annat utifrån föräldrarnas utbildningsnivå och andelen elever födda utomlands. De skolområden som fått mest i Salsa-peng är Solens rektorsområde samt Hälledals rektorsområde.

I vintras beslutade skolnämnden att avskaffa Salsa-pengen efter ett förslag från skolförvaltningen.

Britt-Inger Stein Öhrnell, tillförordnad förvaltningschef för skolförvaltningen, var inte chef då beslutet fattades, men säger att vad hon förstått så var det svårt att följa upp vart pengarna gick.

- Man misstänker att på skolor där man haft Salsa går pengarna inte bara till eleverna de var avsedda för, utan till alla elever. Därför valde vi att följa upp vart Salsa-pengarna hamnade.

Potten har inte blivit mindre, det är bara det att nu tas ingen hänsyn till föräldrars utbildning eller antal elever med utländsk bakgrund i rektorsområdet.

- Pengarna har inte försvunnit, de är bara fördelade annorlunda. Vi tog bort riktade salsapengar. Nu får alla lika mycket per elev.

Salsa ska nu utvärderas genom att till exempel intervjua rektorer om hur pengarna har använts.

Lars-Gunnar Hultin (V), ordförande i skolnämnden, säger att man valde att ta bort Salsa tillfälligt eftersom det just nu pågår en omorganisering av skolans organisation och man utreder behoven och resultatet av Salsa.

– Det är antagit i skolnämnden av en enig nämnd. Vi är alla ense om att det behöver ses över.

Hur ska då till exempel Solens rektorsområde klara sig?

– Jag tror inte att skillnaden är så stor eftersom de får ett högt bidrag för nyanlända flyktingar. Om de förut fick Salsa-medel för runt 2000 kronor per elev så får de nu istället 8000 kronor per nyanländ.

Maud Byquist (S), vice ordförande i skolnämnden, tycker att Salsa-pengen behövs. Hennes egen uppfattning är att följden av beslutet inte har blivit lyckligt för Solens rektorsområde, som är de som drabbats hårdast.

- Det blev för lite pengar till Solen. Skolområdet har utgifter som andra skolor inte har. Om barn där ska klara sig lika bra som barn på andra skolor måste de få mer pengar.

Enligt Maud Byquist saknades det en utvärdering av resultaten av Salsa-pengen, ett uppdrag som förvaltningen fått av nämnden men inte kunnat utföra än på grund av de ekonomiska problem som skolnämnden har haft och de många chefsbytena.

- Det är viktigt att få besked om den fördelning vi haft nu, vad har varit bra och vad ska vi tänka mer på.

- Vi måste fördela pengarna dit behoven finns, och utreda vilka skolor som har de största behoven.

När skolans budget ska diskuteras igen i höst hoppas hon på en förändring.

- När vi har fått utvärderingen måste vi diskutera vilken fördelning vi ska ha. Men att vi ska använda oss av en Salsa-fördelning tycker jag är självklart.

Annons
Annons
Annons