Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftet möter hotom prästbrist

Annons
Stiftet möter hot

om prästbrist

Nästan en tredjedel av prästerna inom Härnösands stift går i pension inom åtta år. För att möta en hotande prästbrist startar nu stiftet en rekryteringskampanj.

De senaste åren har allt färre utbildat sig till prästyrket. Samtidigt är det präster som hoppar av och byter yrken. Lärare, etikkonsulter och författarliknande yrken är populärt bland präster som byter bana.

Stiftet startar nu en rekryteringsgrupp som ska locka fler präster, diakoner, församlingspedagoger och församlingsmusiker tillregionen.

När det gäller rekryteringen av präster är reryteringsgruppens främsta syfte att uppmuntra människor att studera till präster.

- Närmast ska vi delta i en rekryteringsmässa i Sundsvall i februari, säger Eva-Lena Karlsson, som är rekryteringsansvarig vid stiftet. Dit kommer flera tusen ungdomar och vi ska ha en monter där tillsammans med Vårsta diakonigård.

Stiftet ska också tidigt ta kontakt med teologistuderande för att få dem intresserade av stiftet.

Ett problem som delas med andra bristyrken är att det sällan finns jobb för den inflyttades partner. Eva-Maria Karlsson tror att en samverkan med andra på arbetsmarknaden är nödvändigt för att lösa den frågan.

Annons
Annons
Annons